Badfest. Arrangörerna Jimmy Pervik och Magnus Thunberg beskriver årets juldagsbad som en given succé. Foto: Privat

Välgörenhet: Hundratals hoppade i plurret för att samla in pengar

Det traditionella juldagsbadet lockade inte färre än 150 badsugna göteborgare till Fiskebäck. "Det absolut finaste vädret vi haft", konstaterade Jimmy Pervik, en av arrangörerna.

  • Publicerad 15:15, 8 jan 2022

Det var som att man knappt frös när man bytte om, väldigt behagligt väder.

150 deltagare hade samlades vid Fiskebäcksbadet på juldagen för att ta sig årets första och kanske kallaste dopp.

– Det var runt tio minusgrader, sol och vindstilla. Det var som att man knappt frös när man bytte om, väldigt behagligt väder, säger Jimmy Pervik som tillsammans med Magnus Thunberg står bakom initiativet.

Det kostar inget att delta, men istället väljer deltagarna att lämna en hundralapp till insamlingen "Kampen mot klockan" som startats av Ylva Wieslander, vars nioåriga dotter Eyra är svårt sjuk i en mycket ovanlig form av barndemens, Sanfilippo typ C.

Insamlingen startade hon 2017 i samband med att dottern fick diagnosen. Runt om i landet har det sedan dess hållits otaliga sportevenemang och utmaningar till förmån för forskning om sjukdomen, som idag är begränsad.

Bidrag till forskningen

Sjukdomen innebär att Eyras utveckling går bakåt; trots att hon är 9 år på papperet och i kroppen är hon mentalt som en 10-månadersbebis.

För henne och familjen betyder insamlingen mycket och förhoppningen är nu att genom forskningen få till en klinisk studie på barn.

– Det finns en behandling som är färdig, men som ska godkännas. Samtidigt så är det en genterapiforskning som även gynnar andra sjukdomar. Insamlingen innebär ett stort stöd för oss, inte minst emotionellt, säger Ylva Wieslander.

Vi är GBG