Hissnande. Här åker Göteborg Direkts reporter, Gabriel Tjulander, Valkyria för första gången. Foto: Kristian Risenfors

Valkyria: Så bra är Lisebergs efterlängtade vrålåk

Lisebergs storsatsning Valkyria har hypats till tusen under året och förseningen gjorde inte folk mindre taggade. Men nu är väntan över – den 10 öppnas Valkyria för allmänheten och Göteborg Direkt har test åkt.

  • Publicerad 15:24, 7 aug 2018

Den sprudlande nervositeten bland skaran människor som fått chansen att åka Valkyria redan under tisdagen var påtaglig, både bland entusiasterna och Göteborgs presskår men mest nervös var nog Andreas Andersen, vd för Liseberg.

– Jag är väldigt nervös för vad folk ska tycka, nu är det bara för pressen och vissa utvalda men på fredag blir det på riktigt. Men än så länge har jag bara hört bra reaktioner, säger Andreas Andersen som med armarna i kors nogsamt synar varje åk.

Läs också: Här provåker Lisebergs VD Valkyria

Den storslagna och skräckinjagande stålkonstruktionen slår en del rekord, bland annat är den Europas längsta "Dive Coaster".

Berg- och dalbane-entusiasten Marcus Lövstrand från Göteborg har åkt över 500 åkattraktioner värden över och han ger Valkyria ett högt betyg.

– Om man jämför med liknade banor jag åkt i andra länder av samma typ så är det nästan en 10. Den är mycket längre än de andra och därmed mer åkupplevelse, säger Marcus.

När Göteborg Direkt pratar med Marcus har han redan hunnit åka fem gånger och fler ska det bli då han även kommer vara på plats på fredag för premiärdagen.

Var rekommenderar du att man ska sitta?

– Längst fram har du synupplevelsen med droppet och hela det. Bak, ut på sidorna har du mycket mer kraft i åket. Så alla platser är olika. Du får olika upplevelser varje gång.

Så man bör prova alla platser?

– Ja!

Valkyria i siffror

Höjd: 47 meter.

Banlängd: 750 meter.

Fallhöjd: 50 meter (3 under mark).

Maxhastighet: 105 kilometer i timmen.

Antal tåg: 3

Passagerare per tåg: 18

Passagerare totalt: 54

Kapacitet: 1 100 åkande i timmen.

Längdgräns för passagerare: Minimum 132 centimeter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG