Akutboende. Nya Tillfället måste inte stänga ner verksamheten 7 januari efter att Förvaltningsrätten beslutat att det kan vara öppet tills överklagan är behandlad. Foto: Lina Isaksson

Vändningen: Akutboende får hålla öppet längre

Efter allvarliga missförhållanden beslutade IVO att stänga akutboendet Nya Tillfället. Men Socialnämnd Sydväst överklagade stängningen. Nu kommer besked från Förvaltningsrätten att boendet kan vara öppet till dess att rätten fattat beslut om överklagan.

  • Publicerad 05:30, 25 dec 2021

Sedan beslutet att slå igen Nya Tillfället har Spink – Göteborgs stads samlade placerings- och inköpsfunktion – arbetet hårt för att lösa placeringen av de boende. I och med IVO: s beslut i början av december har enheten fått ansvar för 50 personer som riskerar att hamna i akut hemlöshet.

– Vi har inte så många boende att tillgå och de flesta är fullbelagda. Hittills har vi lyckats placera 15 av de boende från Nya Tillfället, säger handläggaren på Spink, Kjell Selander.

Efter mord och misshandel – Ivo stänger akutboende

Som GöteborgDirekt har berättat tidigare har Nya Tillfället kritiserats hårt av Inspektionen för vård och omsorg. Anledningen är en granskning som visar på grova missförhållandena med upprepade incidenter av hot, våld och misshandel.

Enligt IVO:s senaste beslut saknar socialnämnden i Sydväst förmåga att komma till rätta med bristerna. Därför ska verksamheten på akutboendet vara avvecklad senast den sjätte januari nästa år.

Men Socialnämnd Sydväst överklagade beslutet eftersom man anser att det saknar grund.  

Enligt nämnden har inga missförhållande kunnat konstaterats i flera av de händelser som IVO tar upp i sin anmälan. Anna Holmqvist, tillförordnad förvaltningsdirektör i socialförvaltningen Sydväst, varnar också för att en snabb stängning av akutboendet riskerar att leda till kapacitetsbrist i staden.

– Det kan i värsta fall leda till akut hemlöshet i kylan, skriver hon i ett pressmeddelande.

Får mer tid

Men dagen innan julafton kommer nya besked.

Förvaltningsrätten har beslutat att akutboendet Nya tillfället kan fortsätta verksamheten till dess att rätten fattat beslut om överklagan.

Det innebär att verksamheten inte måste stängas helt den sjunde januari.

– Det ger oss också lite mer tid att jobba fram förslag till hur vi bättre kan stödja personer i akut hemlöshet. Detta är en komplex fråga eftersom målgruppen ofta har svår problematik som vi i socialförvaltningen inte kan lösa på egen hand. Förutom att utveckla våra egna arbetssätt och lokaler, behöver vi samverka med andra, som exempelvis sjukvården, för att ge dessa personer rätt stöd så att de kan få och behålla ett långsiktigt boende, säger Anna Holmqvist, tillförordnad förvaltningsdirektör i socialförvaltningen Sydväst.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47