Foto: Higab/Hans Wretling

Vändningen: Alla får vara kvar i Feskekôrka

Alla handlare som vill vara kvar får vara kvar efter upprustningen. Det beskedet lämnar nu Higabs styrelse som tagit beslut i frågan.

  • Publicerad 10:27, 25 okt 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I våras kom beskedet att Feskekôrka stänger nästa sommar för upprustningsarbete. Det har länge varit oklart vad Higab ville göra med lokalen efter nyöppning. Higabs fastighetschef sa att de jobbade förutsättningslöst med målet att skapa det bästa för göteborgarna.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och tusentals göteborgare slöt upp bakom fiskhandlarna med förhoppningen att de fiskeförsäljningen skulle få vara kvar.

Feskekôrka stänger på obestämd tid

Nu meddelar Higabs styrelse att så blir fallet.

– De handlare som vill kommer att få vara kvar. Vi förstår att handlarna verkligen brinner för Feskekôrka och hoppas att de vill vara med även i framtiden. Nu ser vi fram emot att göra Feskekôrka till en modern handels- och mötesplats, säger styrelseordförande Anders Sundberg, i ett pressmeddelande.

Han är också självkritisk till hur de oroat många göteborgare i onödan.

– Det handlar om att utveckla, absolut inte avveckla, fisk- och skaldjursverksamheten i Feskekôrka, säger Anders Sundberg.

Efter folkstormen: Diskussionerna har börjat

Efter sommaren 2020 stänger Feskekôrka för upprustningen. Då får hyresgästerna flytta ut. Efter nyöppnignen, 2022-2023, vill Higab se mer liv och rörelse över fler av dygnets timmar. Man vill ha fler restauranger, uteservering och fisk- och skaldjursförsäljning på nya sätt.

– För att Feskekôrka ska överleva på lång sikt tror vi att det måste in en eller flera aktörer som kan vara med och ta ett helhetsgrepp. De som finns där idag är duktiga entreprenörer och eldsjälar och oavsett vilken inriktningen blir, kommer de ha alla möjligheter att få en plats, säger Anders Sundberg.

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg. 1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00