Foto: Higab/Hans Wretling

Vändningen: Alla får vara kvar i Feskekôrka

Alla handlare som vill vara kvar får vara kvar efter upprustningen. Det beskedet lämnar nu Higabs styrelse som tagit beslut i frågan.

  • Publicerad 10:27, 25 okt 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I våras kom beskedet att Feskekôrka stänger nästa sommar för upprustningsarbete. Det har länge varit oklart vad Higab ville göra med lokalen efter nyöppning. Higabs fastighetschef sa att de jobbade förutsättningslöst med målet att skapa det bästa för göteborgarna.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och tusentals göteborgare slöt upp bakom fiskhandlarna med förhoppningen att de fiskeförsäljningen skulle få vara kvar.

Feskekôrka stänger på obestämd tid

Nu meddelar Higabs styrelse att så blir fallet.

– De handlare som vill kommer att få vara kvar. Vi förstår att handlarna verkligen brinner för Feskekôrka och hoppas att de vill vara med även i framtiden. Nu ser vi fram emot att göra Feskekôrka till en modern handels- och mötesplats, säger styrelseordförande Anders Sundberg, i ett pressmeddelande.

Han är också självkritisk till hur de oroat många göteborgare i onödan.

– Det handlar om att utveckla, absolut inte avveckla, fisk- och skaldjursverksamheten i Feskekôrka, säger Anders Sundberg.

Efter folkstormen: Diskussionerna har börjat

Efter sommaren 2020 stänger Feskekôrka för upprustningen. Då får hyresgästerna flytta ut. Efter nyöppnignen, 2022-2023, vill Higab se mer liv och rörelse över fler av dygnets timmar. Man vill ha fler restauranger, uteservering och fisk- och skaldjursförsäljning på nya sätt.

– För att Feskekôrka ska överleva på lång sikt tror vi att det måste in en eller flera aktörer som kan vara med och ta ett helhetsgrepp. De som finns där idag är duktiga entreprenörer och eldsjälar och oavsett vilken inriktningen blir, kommer de ha alla möjligheter att få en plats, säger Anders Sundberg.

Om Feskekôrka

År 1871 tog kommunen beslut om att bygga en fiskhall på Fisktorget och en saluhall på Kungstorget. De båda byggena beviljades 75 000 kronor vardera ur Renströmska fonden. Slutnotan för bygget av fiskhallen inklusive inredning blev 74 963 kronor och 12 öre, så man kan konstatera att resurserna hade förvaltats väl. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och byggmästare Krüger & Westerberg. 1874 stod fiskhallen klar och dess utseende gjorde att göteborgarna raskt döpte om den till ”Feskekôrka”. Victor von Gegerfelt hade mycket riktigt hämtat inspiration till arkitekturen från fornnordiska stavkyrkor och nygotik.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11