JOBB. I juli i år fick 3047 personer arbete i Västra Götalands län, jämfört med 3808 personer i juli förra året enligt siffror från Arbetsförmedlingens databaser. Foto: GUN PERSSON LJUSNE

Vändningen: Arbetslösheten ökar i Göteborg

Antalet arbetslösa ökar för första gången på två år. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

  • Publicerad 14:12, 13 aug 2019

Arbetsmarknaden i Göteborg och hela landet har under en lång tid minskat. Men nu syns för första gången sedan 2017 en vändning – arbetslösheten ökar.

– Vi har ett något svagare konjunkturläge och en svagare arbetsmarknad. Samtidigt ser vi att något fler skrev in sig jämfört med för ett år sedan, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Lägsta arbetslösheten på 10 år i länet

Andra bidragande förklaringar är till exempel teknikutveckling som gör att arbetsuppgifterna minskar.

Både Göteborg och Västra Götalands län följer samma mönster som landet i sin helhet. I länet var 52 449 personer inskrivna som arbetslösa i juli i år. Samma månad förra året handlade det om 51 358 personer.

– Vår prognos var att arbetslösheten skulle öka nu i höst och även 2020. Detta ligger i linje med den prognosen, säger Sandra Offesson.

Inom Västra Götaland finns regionala skillnader. I några kommuner minskar fortfarande arbetslösheten något.

– Generellt sett har arbetsmarknaden varit starkare i Göteborgsregionen som är dragloket i ekonomin i regionen. Göteborg har också en stark inflyttning. Samtidigt behöver inte det betyda att jobbmöjligheterna är större. I vissa fall kan det vara lättare att få jobb på mindre orter. Det är många faktorer som spelar in, säger Sandra Offesson.

Vilken grupp har det tuffast på arbetsmarknaden?

– De som har svårast att konkurrera är utrikesfödda kvinnor. Framförallt dem som inte har gymnasieutbildning. De kunde tidigare få anställning i form av extratjänster, men den möjligheten finns inte längre. Överlag ser vi en stark skiljelinje beroende på om man har gymnasieutbildning eller inte.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57