Stora planer. Med bara ett halvår kvar tills bygget av nya Åkeredsskolan ska starta vet elever och personal fortfarande inte hur evakueringsfrågan ska lösas. Foto: Anton Engblom/Byrd

Vändningen: Beslutet om att bussa 320 elever rivs upp

Efter kritikstormen från vårdnadshavare valde grundskolenämnden att riva beslutet att bussa Åkeredsskolans 320 elever till Marklandsgatan under byggtiden. Nu är evakueringsfrågan tillbaka på ruta ett.

  • Publicerad 05:30, 29 mar 2022

Vi har myndighetskrav och behöver till exempel få till ett fungerande bamba, lokaler för idrott, lekgård för barnen.

Det var i början av mars som elever och vårdnadshavare på Åkeredsskolan fick information om att lokalförvaltningen och grundskoleförvaltningen gemensamt beslutat om att alla elever från och med i höst ska bussas åtta kilometer till moduler intill Skytteskolan vid Marklandsgatan under de två år som den nya skolbyggnaden byggs.

Vårdnadshavare rasade mot beslutet som de menar skulle få stor negativ påverkan på eleverna som även tidigare tvingats acceptera nödlösningar till följd av de utdömda skollokalerna.

Efter kritiken medgav grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) att nämnden inte var nöjd med tjänstemännens förslag och begärde att frågan skulle tas upp politiskt.

– Det är olyckligt att man gick ut med den här informationen så snabbt. Jag förstår att många är oroliga. Man har gått för fort fram och då får man backa och tänka om, sa han till GöteborgDirekt.

Beskedet: Sexåringar bussas till skola i annan stadsdel

Kan försenas

Nämnden har nu valt att riva upp beslutet om att eleverna ska bussas till Marklandsgatan.

Med bara ett halvår kvar till rivningsstarten är man tillbaka på ruta ett i evakueringsfrågan.

Risken är nu att bygget av den nya skolan försenas ett år, menar Lina Cavallin, avdelningschef på lokalförvaltningen.

– Vi har tittat på olika markplättar i området som vi har rådighet över. Vi har också myndighetskrav och behöver till exempel få till ett fungerande bamba, lokaler för idrott, lekgård för barnen. Där har vi hittills inte hittat någon mark där vi bedömer att vi kan få bygglov, säger hon till GP.

Efter mögelskandalen: Då byggs nya skolan

Vi är GBG