Vändningen: Geråshallen får utökade öppettider

För ett år sedan var Geråshallen nedläggningshotad. Igår beslutade Idrotts- och föreningsnämnden att utöka öppettiderna på kvällar och helger. – Det är skönt att de för en gångs skull lyssnat på oss vanliga människor, säger Håkan Lundqvist som länge engagerat sig för hallens överlevnad.

  • Publicerad 11:39, 13 jun 2018

Det var för ett år sedan som Geråshallens verksamhet hotades efter att tjänstemännen i stadsdelen Östra Göteborg föreslagit en stängning. Anledningen var ett sparkrav på 20 miljoner, bland annat eftersom kostnaderna för missbruksvården skenat iväg. Genom att stänga hallen skulle man spara 1,1 miljoner.

Läs också: Geråshallens framtid hotad

Inför stadsdelens nämndmöte mobiliserade sig Bergsjöborna och samlade in namnunderskrifter för att protestera mot planerna. I november fattade politikerna i stadsdelsnämnden beslut om att ha kvar hallen, men utan kaféverksamheten och utan gruppträningarna.

- Det här ingår inte i vår kärnverksamhet. Vår stad är organiserad så att större idrottsanläggningar ska drivas av Idrotts- och föreningsförvaltningen (IoFF), sa ordförande i stadsdelsnämnden Özgür Tasbas (MP) till Göteborg Direkt då.

Läs också: Geråshallen blir kvar - med bantad verksamhet

I april i år tog IoFF över driften av Geråshallen och igår beslutade politikerna i en enig Idrotts- och föreningsnämnd att utöka öppettiderna och gruppträningarna.

– Våra anläggningar ska vara tillgängliga. Särskilt för människor med en annan ekonomisk situation och här bor många som är fattiga, säger nämndens ordförande Bettan Andersson (V).

Ett besked som gladde dem som kämpat för verksamhetens fortlevnad.

– Jag är jätteglad, det är detta vi kämpat för hela tiden. Vi kommer också att få nya maskiner i gymmet, så det kommer att kännas som nyrenoverat, säger Ruth Borkenhagen, som länge varit samordnare i hallen och får medhåll av Håkan Lundqvist.

– Det känns jättebra. Vi har varit där på de tre senaste mötena och vi applåderade igår och det uppskattade politkerna. Det känns skönt att de för en gång skull lyssnar på oss vanliga människor.

Kaféverksamheten blir däremot inte kvar eftersom det inte ingår i IoFF:s uppdrag. Däremot är man öppna för att stadsdelen eller föreningslivet driver den.

– Men vi kommer ha en kaffemaskin och pensionärerna har lärt sig att ta med smörgåsar. Idag har jag med kakor hemifrån så vi ska mysa lite innan de ger sig ut med sina stavar, säger Ruth Borkenhagen.

Geråshallen

Ligger: Ljusårsvägen 54 i Bergsjön.

Aktiva: Mellan 500-600 personer tränar där enligt Ruth Borkenhagen.

Aktuellt: Hallen blir kvar. Öppettiderna ska nu utökas till tre kvällar och en helgdag i veckan. Har även öppet dagtid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Livsfarliga leken – hoppar från Götaälvbron

Nyheter Polisen: Tänk på konsekvenserna. Under söndagseftermiddagen pågick ett sökande efter en ung man som hade hoppat från Götaälvbron - troligtvis på lek eller som en utmaning. Farligt och ett slöseri med resurser är polisens kommentar.måndag 20/8 16:32

Pojke förlamad efter misslyckat ryggmärgsingrepp

Nyheter Skickades hem från Sahlgrenska Ett barn drabbades av förlamning i benen efter att personal på Sahlgrenska sjukhuset misslyckats med att sätta en ryggmärgskateter. Enligt en lex Maria-anmälan hade barnet klagat på ryggont efteråt...måndag 20/8 13:14

Black Ribbon Day uppmärksammas i Göteborg

Nyheter En minneskväll för krigets offer Black Ribbon Day högtidshålls för första gången i Göteborg. Dagen uppmärksammas i hela Europa för att minnas offren för totalitära regimer.måndag 20/8 11:42

Strandvägen har hittat adressen med nya albumet

Nyheter Göteborgsbandet Strandvägen och löften går inte alltid hand i hand. Men nu kommer verkligen gruppens tredje album. Sju år efter det senaste.måndag 20/8 9:30

Bokrisen: "Jag har inte rätta kontakterna"

Nyheter Bostadskrisens Göteborg. Towe Breuss, 27 år, stod innan sommaren inför ett kritiskt läge. Hon skulle inte längre kunna bo kvar hos sin syster och hon tvingades ut i bostadssökandet utan att riktigt veta vart eller vart hon...måndag 20/8 5:30

GUIDE: Så vill partierna i Göteborg lösa bokrisen

Nyheter Partitopparnas råd till unga bostadslösa 220 000 står i kö för en bostad i Göteborg. Är du en av dem eller tycker du att bostadsbristen är en viktig valfråga? Här är guiden som hjälper dig att hitta rätt parti inför höstens kommunalval. Du...söndag 19/8 12:21

Bostadsenkät Vänstern

Nyheter söndag 19/8 12:09

Bostadsenkät Vägvalet

Nyheter söndag 19/8 12:09

Vi är GBG