NYA BESKED. I samband med regeringsförklaringen utlovades att Jämställdhetsmyndigheten får vara kvar. Foto: Josefin Gabrielsson (arkivbild)

Vändningen: Göteborgsmyndighet blir kvar

Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska inte läggas ner. Beskedet kom i samband regeringsförklaringen. Men rent formellt finns det inga pengar till att återställa myndigheten, menar Moderaterna.

  • Publicerad 16:40, 21 jan 2019

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, som röstades igenom i december förra året, innebar bland annat att Jämställdhetsmyndigheten i Angered skulle läggas ner. Men i samband med regeringsförklaringen kommer nya besked – den drygt ett år gamla myndigheten blir kvar.

LÄS ÄVEN: Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

– Vi är förstås glada och lättade över att vi nu har fått besked att Jämställdhetsmyndigheten ska vara kvar. Det har varit en tuff tid för medarbetare och chefer, säger jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag i en kommenterar.

Moderaterna menar å andra sidan att budgeten med Kristdemokraterna fortfarande gäller och att regeringen rent formellt inte har resurser för att finansiera myndigheten.

– Regeringen har i dag inga pengar avsatta som kan ändra på det här. Det kan ändras när de lägger fram en vårändringsbudget, först då har de på allvar innehåll för att kunna återställa myndigheten. Med tanke på hur mycket man nu lovar, ska det bli intressant hur man i slutändan prioriterar det här säger Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg.

LÄS ÄVEN: Hedersvåld och trakasserier fokus för ny myndighet i Göteborg

Anledningen till att Moderaterna vill avveckla myndigheten är bland annat att de anser att jämställdhet inte kan lösas med en myndighet, utan är något som man ska arbeta med på bredare håll, menar Hans Rothenberg.

På Jämställdhetsmyndigheten är man dock lättade av det nya beskedet och fortsätter sitt arbete.

– Nu fortsätter vi att stödja myndigheter och andra aktörer i deras jämställdhetsuppdrag. Vi har också viktiga uppdrag inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel med betoning på att stärka det förebyggande arbetet, säger Lena Ag.  

Jämställdhetsmyndighetens uppdrag i korthet:

Myndigheten ska arbeta för ett systematiskt och effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken genom arbete med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen.

Myndigheten ska bland annat ta fram arbetsmetoder för våldsförebyggande arbete för pojkar och unga män i hedersskontext och samla och sprida kunskap om sexuella trakasserier.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57