NYA BESKED. I samband med regeringsförklaringen utlovades att Jämställdhetsmyndigheten får vara kvar. Foto: Josefin Gabrielsson (arkivbild)

Vändningen: Göteborgsmyndighet blir kvar

Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska inte läggas ner. Beskedet kom i samband regeringsförklaringen. Men rent formellt finns det inga pengar till att återställa myndigheten, menar Moderaterna.

  • Publicerad 16:40, 21 jan 2019

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, som röstades igenom i december förra året, innebar bland annat att Jämställdhetsmyndigheten i Angered skulle läggas ner. Men i samband med regeringsförklaringen kommer nya besked – den drygt ett år gamla myndigheten blir kvar.

LÄS ÄVEN: Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

– Vi är förstås glada och lättade över att vi nu har fått besked att Jämställdhetsmyndigheten ska vara kvar. Det har varit en tuff tid för medarbetare och chefer, säger jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag i en kommenterar.

Moderaterna menar å andra sidan att budgeten med Kristdemokraterna fortfarande gäller och att regeringen rent formellt inte har resurser för att finansiera myndigheten.

– Regeringen har i dag inga pengar avsatta som kan ändra på det här. Det kan ändras när de lägger fram en vårändringsbudget, först då har de på allvar innehåll för att kunna återställa myndigheten. Med tanke på hur mycket man nu lovar, ska det bli intressant hur man i slutändan prioriterar det här säger Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot från Göteborg.

LÄS ÄVEN: Hedersvåld och trakasserier fokus för ny myndighet i Göteborg

Anledningen till att Moderaterna vill avveckla myndigheten är bland annat att de anser att jämställdhet inte kan lösas med en myndighet, utan är något som man ska arbeta med på bredare håll, menar Hans Rothenberg.

På Jämställdhetsmyndigheten är man dock lättade av det nya beskedet och fortsätter sitt arbete.

– Nu fortsätter vi att stödja myndigheter och andra aktörer i deras jämställdhetsuppdrag. Vi har också viktiga uppdrag inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel med betoning på att stärka det förebyggande arbetet, säger Lena Ag.  

Jämställdhetsmyndighetens uppdrag i korthet:

Myndigheten ska arbeta för ett systematiskt och effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken genom arbete med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen.

Myndigheten ska bland annat ta fram arbetsmetoder för våldsförebyggande arbete för pojkar och unga män i hedersskontext och samla och sprida kunskap om sexuella trakasserier.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40