Inbrottsvåg. Antalet inbrott i Södra Göteborg ökar kraftigt och värre spås det bli. Foto: Mostphotos

Vändningen: Kraftig ökning av bostadsinbrott

Efter en lugn sommar för polisen i Södra Göteborg har nu den goda trenden vänt och bostadsinbrotten ökar kraftigt.

  • Publicerad 16:21, 10 okt 2017

– Det finns saker som tyder på att det är organiserat, exempelvis förra helgen var det ena dagen många inbrott i Askim och nästa dag var det många i Kållered, säger Niklas Brehm, samordnare grannsamverkan hos polisen.

Månaderna juni, juni och augusti har det varit ovanligt få inbrott i Södra Göteborg. Men nu ser polisen hur brotten ökar. Sedan den 19 september har det skett hela 37 inbrott i Askim, Långedrag och Mölnlycke.

– Enligt prognosen från tidigare år så kommer det att öka ännu mer under hösten och vintern, säger Niklas Brehm, samordnare grannsamverkan.

Att det sker en ökning ju på hösten är inte ovanlig sett till tidigare år och en anledning till det tror Niklas Brehm är att vi rör oss mindre utomhus och med mörkret blir det lättare att se om det är någon hemma.

– Vi plockar in vår utemöbler och rör oss inte lika tycker ute och belysning har jättestor påverkan, säger Niklas Brehm.

Svårlöst brott

Procenten uppklarade inbrott är väldigt låg då det ofta är svårt att säkra några spår och det finns sällan några vittnesuppgifter.

– I dag är det ungefär fem procent av alla inbrott som klaras upp och stöldgods återfinns sällan, säger Niklas Brehm.

Grannsamverkan funkar

Men man ser också tydligt att merparten av inbrotten i Södra Göteborg ger utan för område med en aktiv grannsamverkan.

– Tittar man på vart dessa 37 inbrott har skett kan man konstatera att 6 av 37 har skedde i områden med grannsamverkan. Hela 84 procent sker i område utan grannsamverkan, avslutar Niklas Brehm.

Läs även: Grannar som gör skillnad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG