LISEBERG. Det kostar 400 000 kronor att ha granen tänd fram till trettondagen. Foto: Jan Gustavsson

Vändningen: Liseberg tänder julgranen

Förra veckans besked om att Liseberg inte har råd att tända upp julgranen möttes av kraftfulla reaktioner från göteborgarna. Nu vänder nöjesparken. ”Om vi kan vara ett ljus i mörkret under slutet av ett mycket svårt år måste vi prioritera på ett annat sätt”, säger vd Andreas Andersen.

  • Publicerad 13:25, 27 okt 2020

Andreas Andersen, vd Liseberg Foto: Liseberg

Coronapandemin har slagit hårt mot Liseberg som förlorat årets sommar-, halloween- och julsäsong. Normalt sätt omsätter nöjesparken ungefär 1,2 miljarder under ett år, pengar man nu går miste om.

Beslutet: Liseberg ställer in julen

Till följd av det ekonomiska läget meddelade Liseberg förra veckan att den traditionella julgranen som prytt Lisebergstornet de senaste åren inte skulle tändas.

– Jag ansåg inte att det var en kostnad vi kunde prioritera i det läge vi befann oss, säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

Göteborgarnas reaktioner lät inte vänta på sig. Efter beskedet har nöjesparken fått ta emot mängder av samtal, brev, mejl och kommentarer från besvikna göteborgare. Flera har till och med erbjudit sig att starta en insamling för att få ihop de 400 000 kronor det kostar att ha granen tänd.

Bakslaget: Inget Halloween på Liseberg

För Andreas Andersen kom engagemanget som en överraskning.

– Jag hade inte förstått hur mycket vår gran betyder för göteborgarna, det är ett misstag som jag får ta på mig, säger han.

Nu vänder nöjesparken, granen tänds i mitten av november, precis som vanligt.

– Om vi kan vara ett ljus i mörkret under slutet av ett mycket svårt år måste vi prioritera på ett annat sätt. Liseberg ska vara en källa till glädje och det värmer verkligen att se hur mycket parken betyder för göteborgarna, säger Andreas Andersen.

Men hjälp i form av allmosor från jultörstande göteborgare är inte aktuellt.  

– Jag skulle vilja uppmana alla att istället skänka en summa pengar till en välgörenhetsorganisation som stöttar utsatta göteborgare i juletid. Jag utgår ifrån att 400 000 skulle vara ett välkommet tillskott i deras kassa, säger Andreas Andersen.