NATTÅG. SJ undersöker nu möjligheterna för nattågstrafik till Jämtland från både Malmö och Göteborg under högsäsong. Foto: Mostphotos

Vändningen: Nattågen från Göteborg kan räddas

Tidigare i veckan kom beskedet att nattågen mellan Göteborg och övre Norrland slutar gå vid årsskiftet. Nu meddelar SJ att de ska se över möjligheten att köra nattåg mellan Göteborg och Jämtland.

  • Publicerad 14:36, 12 feb 2020

Under vintersportsäsongen står nästan en tredjedel av det totala resandet i nattågen till Jämtland av resenärer från Västra Götaland och Örebro län.

Trafikverkets upphandling

Upphandlingen gällde nattågstrafik mellan 2020 och 2024.

Norska Vy Tåg AB fick uppdraget att köra mellan Stockholm och Narvik.

Svenska SJ AB fick uppdraget att köra mellan Stockholm och Duved.

Fram till årskiftet körs trafiken exakt som den gjorts sedan december 2018, det vill säga mellan Götebborg och Narvik.

Vid årsskiftet försvinner nattågstrafiken mellan Göteborg och övre Norrland med SJ. Detta efter att norska Vy Tåg AB vann upphandlingen om nattågstrafik mellan Stockholm och Narvik. SJ fick fortsatt förtroende att köra nattåg till och från Jämtland. Ingen av upphandlingarna innefattade nattåg till och från Göteborg.

Göteborgspolitiker rasar mot indraget nattåg

Jan Andersson på Vys presstjänst berättade för Göteborg Direkt på tisdagen att de inte hade några planer på att försöka förlänga nattågstrafiken hela vägen till Göteborg. Men under onsdagen väcktes ett nytt hopp när SJ meddelade att de ska undersöka möjligheterna förr nattågstrafik till Jämtland från både Malmö och Göteborg.

– Nattågen från Göteborg är något som vi på SJ införde i december 2018 för att utveckla resandet till och från Jämtland. Vi vet att färre byten ökar reslusten och resenärerna i Västsverige hittade snabbt till nattågen. Under vintersportsäsongen står nästan en tredjedel av det totala resandet i nattågen till Jämtland av resenärer från Västra Götaland och Örebro län, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, i ett pressmeddelande.

Inför Trafikverkets upphandling påtalade SJ att linjerna till både övre Norrland och Jämtland borde ha gjorts gemensamt. Men Trafikverket valde att göra två upphandlingar och enbart till och från Stockholm.

– Det är naturligtvis tråkigt att inte köra till övre Norrland, och det innebär dessutom att vi inte som idag kan hänga på Jämtlandsvagnar på tågen mot Göteborg. Vi undersöker dock ett antal nya trafikupplägg med de nattågsvagnar SJ förfogar över. Då är det helt naturligt att titta på både Malmö och Göteborg ur ett Jämtlandsperspektiv. Vi har under de senaste dagarna haft en tät dialog med både aktörer och näringslivet i region Jämtland-Härjedalen, säger Jan Kyrk.

Om det blir nattågstrafik även från Göteborg och Malmö är den inriktad på högsäsong.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57