STUDENTEN. Göteborgs kommunala gymnasieskolor kommer nu att påbörja planeringen utifrån de nya rekommendationerna. Foto: Mostphotos

Vändningen: Nytt hopp för mindre studentfirande

De traditionella studentfirandena är inställda. Men nu har Folkhälsomyndigheten öppnat för ett undantag vilket innebär att avgränsade ceremonier trots allt kan arrangeras.

  • Publicerad 15:32, 29 apr 2020

Gymnasieskolorna bedriver sin undervisning på distans. I förra veckan beslutade kommunerna i Göteborgsregionen gemensamt att studentfirandet ställs in.

Beslutet: Inställt studentfirande i Göteborg

Men nu har Folkhälsomyndigheten beviljat undantag. Under tisdagens presskonferens meddelades att gymnasieskolorna kommer att ges möjlighet att genomföra avgränsade klass- eller gruppvisa avslutningsceremonier för de som tar studenten.

– Det innebär att det blir fortsatt planering ute på skolorna om hur det här ska kunna genomföras i praktiken. Där har vi inte kommit så långt än eftersom det här är helt nytt, säger Håkan Larsson, kommunikationschef på utbildningsförvaltningen.

Förvaltningsdirektör Tomas Berntdsson har tidigare sagt att det är viktigt att skolorna i Göteborg gör på samma sätt. Gäller inte det längre?

– Förvaltningen kommer fortsätta och slå fast vissa gemensamma delar. Exakt vilken avgränsning det blir vet jag ännu inte. Men olika skolor har ju olika förutsättningar. Vi får återkomma om det längre fram, säger Håkan Larsson.

Dock kvarstår uppmaningen att man ska stanna hemma om man uppvisar symtom på sjukdom eller om man tillhör någon riskgrupp.

Utbildningsförvaltningen väntar sig att myndigheterna kommer besluta att flakåkning inte är tillåtet, samt att det är olämpligt med större privata bjudningar.

– Det är så vi bedömer situationen, säger Håkan Larsson.

Beslutet: Rektorerna bestämmer om skolavslutningarna

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11