NAMNUNDERSKRIFTER. Peter Örtvall lämnade in namninsamlingen till politikerna innan kommunstyrelsens möte. Foto: Annica Augustsson och Paul Wallén

Vändningen: Så kan Sjömanskyrkan räddas

Göteborg stad kan köpa och på så sätt rädda Sjömanskyrkan. Kommunstyrelsen har fattat beslut om att möjligheten bör utredas.

  • Publicerad 14:52, 16 apr 2020

Foto: Annica Augustsson

– Segerns sötma! Det var väldigt osäkert in i det sista och det blev en oväntad utveckling, säger Peter Örtvall, en av de drivande bakom stödet till Sjömanskyrkans bevarande.

Han syftar på kommunstyrelsens beslut att se över möjligheten att köpa Sjömanskyrkan. Nu är det upp till fastighetsnämnden att fatta beslut i frågan.

Sjömanskyrkans framtid har varit hotad sedan Göteborgs kyrkliga samfällighet drog in sitt årliga bidrag på en miljon kronor. Sedan dess har diskussionerna varit många och osäkerheten stor.

Sjömanskyrkan ligger på kommunens mark och upplåts genom tomträtt. Demokraternas förslag som klubbades i KS gick ut på att överväga att även köpa själva byggnaden. Alliansen röstade ja till yrkandet.

– Det beror på att det överensstämmer med det arbete som redan pågår i fastighetsnämnden där man har en dialog med tomträttsavtalet och övertagande i förtid för att möjliggöra nya förbindelsen mellan Masthugget och Lindholmen, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Ny spårväg knyter ihop Majorna och Hisingen

Hade ni tagit det här beslutet om det inte vore för planerna om ny älvförbindelse?

– Det är svårt att säga. Men vi hade nog inte gått in för att återta tomträtten i ett sådant läge, säger Axel Josefson.

Dagen innan mötet lämnade Peter Örtvall in 3 500 namnunderskrifter för bevarande av Sjömanskyrkan till politikerna.

– Vi är alltid lyhörda för göteborgarnas synpunkter. Jag har full förståelse för att Sjömanskyrkan fyller en viktig funktion och att verksamheten är starkt förknippad med Göteborg, säger Axel Josefson.

Peter Örtvall tror att namninsamlingen kan ha varit avgörande.

– Jag tror att det kan ha varit tungan på vågen. Det tydliggjorde vilken stark opinion det finns för att bevara Sjömanskyrkan, säger han.

Betyder det här beslutet att Sjömanskyrkan är räddad?

– Det är ett steg i rätt riktning. Det är väldigt angeläget att Göteborgs stad nu väljer att engagera sig i en fastighet som haft så stor betydelse för göteborgarna. Det behövs sociala arenor, föreningsverksamhet och kulturarrangemang för alla. Sjömanskyrkans verksamhet har varit väldigt viktig för ett billigt pris. Om den läggs ned får Göteborg stad betala betydligt mer, säger Peter Örtvall.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11