NAMNUNDERSKRIFTER. Peter Örtvall lämnade in namninsamlingen till politikerna innan kommunstyrelsens möte. Foto: Annica Augustsson och Paul Wallén

Vändningen: Så kan Sjömanskyrkan räddas

Göteborg stad kan köpa och på så sätt rädda Sjömanskyrkan. Kommunstyrelsen har fattat beslut om att möjligheten bör utredas.

  • Publicerad 14:52, 16 apr 2020

Foto: Annica Augustsson

– Segerns sötma! Det var väldigt osäkert in i det sista och det blev en oväntad utveckling, säger Peter Örtvall, en av de drivande bakom stödet till Sjömanskyrkans bevarande.

Han syftar på kommunstyrelsens beslut att se över möjligheten att köpa Sjömanskyrkan. Nu är det upp till fastighetsnämnden att fatta beslut i frågan.

Sjömanskyrkans framtid har varit hotad sedan Göteborgs kyrkliga samfällighet drog in sitt årliga bidrag på en miljon kronor. Sedan dess har diskussionerna varit många och osäkerheten stor.

Sjömanskyrkan ligger på kommunens mark och upplåts genom tomträtt. Demokraternas förslag som klubbades i KS gick ut på att överväga att även köpa själva byggnaden. Alliansen röstade ja till yrkandet.

– Det beror på att det överensstämmer med det arbete som redan pågår i fastighetsnämnden där man har en dialog med tomträttsavtalet och övertagande i förtid för att möjliggöra nya förbindelsen mellan Masthugget och Lindholmen, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Ny spårväg knyter ihop Majorna och Hisingen

Hade ni tagit det här beslutet om det inte vore för planerna om ny älvförbindelse?

– Det är svårt att säga. Men vi hade nog inte gått in för att återta tomträtten i ett sådant läge, säger Axel Josefson.

Dagen innan mötet lämnade Peter Örtvall in 3 500 namnunderskrifter för bevarande av Sjömanskyrkan till politikerna.

– Vi är alltid lyhörda för göteborgarnas synpunkter. Jag har full förståelse för att Sjömanskyrkan fyller en viktig funktion och att verksamheten är starkt förknippad med Göteborg, säger Axel Josefson.

Peter Örtvall tror att namninsamlingen kan ha varit avgörande.

– Jag tror att det kan ha varit tungan på vågen. Det tydliggjorde vilken stark opinion det finns för att bevara Sjömanskyrkan, säger han.

Betyder det här beslutet att Sjömanskyrkan är räddad?

– Det är ett steg i rätt riktning. Det är väldigt angeläget att Göteborgs stad nu väljer att engagera sig i en fastighet som haft så stor betydelse för göteborgarna. Det behövs sociala arenor, föreningsverksamhet och kulturarrangemang för alla. Sjömanskyrkans verksamhet har varit väldigt viktig för ett billigt pris. Om den läggs ned får Göteborg stad betala betydligt mer, säger Peter Örtvall.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40