25 MILJONER. Foto: Demianovich Vadim

Vänsterkrok mot högerns sparkrav på unga

Nu är det slut med fria bad för barn och unga i stadens simhallar. Det är en av flera besparingar inom det kommunala idrotts- och föreningslivet. Orsaken är ett underskott på 25 miljoner kronor.

  • Publicerad 16:01, 27 mar 2019

– Det rör sig om mycket pengar, så det är allvarligt och betyder att vi inte har pengar för all den verksamhet som vi har i uppdrag att genomföra, säger förvaltningsdirektör Anders Ramsby, förvaltningsdirektör idrotts- och föreningsförvaltningen.

För att undvika underskottet på 25 miljoner kronor i Idrott- och föreningsnämndens budget riktas fokus på nedskärningar som man hoppas kan ge snabba resultat. En stor besparing är att ta bort gratis inträde för barn och ungdomar till simhallarna i Göteborg.

– En del besparingar tar tid innan det ger effekt, men förslaget om att upphöra med fria bad är en sådan åtgärd som gör skillnad för ekonomin ganska omedelbart. Det är inte en verksamhet som vi vill dra ner på utan det handlar om att skära där det gör minst ont och utan att det går ut över vårt huvuduppdrag, säger Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrott- och föreningsnämnden.

Men oppositionen är bekymrade över beslutet att ta bort de fria baden.

– Det är en klassfråga och folkhälsofråga. Det handlar om att ge barn och ungdomar möjlighet att få sim- och vattenvana. Det stora grupperna som använder fri entré är på Lundbybadet och Angeredbadet, säger Bettan Andersson (V) ledamot i Idrott- och föreningsnämnden.

Elisabet Lann menar däremot att fri entré gäller för alla och inte är riktade till de som behöver det mest.

– Det finns även möjlighet för familjer som lever på försörjningsstöd att ansöka om fritidspeng som kan gå till aktiviteter som simning. Vi fattade också beslut om utredningen ”Meningsfull fritid” som innehåller en rad förslag som riktar sig till socioekonomiskt utsatta områden, säger hon.

Invigning av Hammarbadets gym flyttas

Politikerna beslutade även att vänta med nyöppningen av Hammarbadets gym till september 2019, stänga gymmet på Backavallens motionscentrum och avsluta förvaltningens samarbetsavtal med Skolidrottsförbundet från 2020.

Äntligen: Hammarbadet öppnar i vår

– Vi har ett styre i staden som har gett förvaltningen mycket mindre pengar än tidigare. Det här tyvärr uppgifter som vår förvaltningsdirektör måste göra nu, säger Bettan Andersson.

Enligt förvaltningen beror den största delen av underskottet, 15,5 miljoner kronor, på att Idrott- och föreningsnämnden inte fått kommunbidrag för att driva den avgiftsfria simundervisningen för grundskolor. Om nämnden inte får de begärda pengarna kommer det att krävas ytterligare besparingar.

Gratis simskola hotas efter indraget bidrag

Andra orsaker är att nämnden troligtvis inte får kommunbidrag för de föreningsägda anläggningar som nämnden tagit över under 2018. Flera av förvaltningens uppdrag saknar även finansiering från kommunfullmäktige.

– Vi sätter nu igång ett arbete med att se över hur vi ska genomföra besluten och när förändringarna ska börja gälla. Vår ambition är att besparingarna trots allt ska påverka göteborgarna så lite som möjligt, säger Anders Ramsby.

Inga nya satsningar på Geråshallen

Äntligen: Ett steg närmare simhall i Kortedala

Beslutade besparingar:

Ta bort gratis inträde (fria bad) för barn och unga i stadens simhallar.

Stänga gymmet på Backavallens motionscentrum.

Minska budgeten för vissa verksamheter, exempelvis Föreningspoolen och arbetsmarknadsprojektet Extra Kraft.

Vänta med nyöppningen av Hammarbadets gym till september 2019. Avsluta förvaltningens samarbetsavtal med Skolidrottsförbundet från 2020.

Minska på personella resurser till projekt och utredningsuppdrag och inte tillsätta vakanta administrativa tjänster.

Tillfälligt minska budgeten för investeringsbidrag och planerat fastighetsunderhåll.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11