Jenny Broman (V), kommunalråd. Foto: Alice Vernersson

Vänstern lovar att radera stadens löneskillnader

Lika lön för lika arbete. Det kräver Vänsterpartiet som vill satsa 150 miljoner på att utradera kommunens osakliga löneskillnader. “Kvinnor har väntat tillräckligt länge”, säger Jenny Broman (V).

  • Publicerad 11:21, 29 aug 2022

Enligt ett tjänsteutlåtande, från stadshuset på uppdrag av Vänsterpartiet, konstateras att det finns stora löneskillnader mellan olika sektorer och yrkesgrupper i stadens förvaltningar. 

För likvärdiga yrkesgrupper kan löneskillnader mellan 2 000 och 5 000 kronor förekomma.

Det handlar om att yrkesgrupper inom sektor vård och omsorg och i viss mån utbildning ligger lägre i lönenivå jämfört med likvärdiga yrkesgrupper inom administrativ och teknisk sektor. 

Skillnaderna förklaras som “historiska arv där yrken inom vård, omsorg och utbildning har varit kvinnodominerade och haft en lägre lönenivå."

– Vi ser väldigt tydligt att det är stora löneskillnader mellan kvinnodominerade yrken som till exempel socialsekreterare jämfört med It-tekniker som ligger i samma kommunala ”lönebox”, säger Jenny Broman (V), kommunalråd. 

Hemtjänsten kräver bättre villkor och fler händer

Nu lovar Vänsterpartiet att under tre år utradera löneskillnaderna genom en satsning på 150 miljoner kronor.

– Vi gör en stor satsning för att inte verksamheten ska försämras. Löneökningarna ska inte innebära färre kollegor och ökad arbetsbelastning utan dessa pengar ska enbart gå till löner. 

Var kommer pengarna ifrån? 

– De ingår i vår budget och det handlar om prioriteringar. Vi kan inte ha en lönediskriminering för kvinnor. Och lönerna kan inte utjämnas utan de här pengarna. Kvinnor har väntat tillräckligt länge, säger Jenny Broman och tillägger:

– Vi har även förslag om skattehöjning för det inte ska bli gigantiska nedskärningar i Göteborg.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00