krogskjutning. På övervakningskameran från Vårväderstorget syns tre av gärningsmännen springa mot Vår krog och bar. Foto: Polisen

Vår krog & bar-mördare kräver miljonskadestånd

Fem miljoner kronor var. Det ville två av de män som dömts till livstids fängelse för morden på Vår krog & bar 2015 ha i skadestånd av staten. Nu har Justitiekanslern satt ner foten.

  • Publicerad 15:15, 14 nov 2017

Det blir inga pengar för de två män i 25- och 30-årsåldern som i mars 2015, tillsammans med fem andra, öppnade eld inne på restaurangen Vår krog & bar på Vårväderstorget på Hisingen. Det har justitiekanslern bestämt.

Polisen har inte kunnat bevisa vem som höll i vapnen som dödade två personer och skadade åtta på Vår krog & bar. I Göteborgs tingsrätt dömdes männen till livstids fängelse, en dom som sedan fastställdes i  hovrätten för västra Sverige.

Inkomplett utredning

Tapio Kanniainen som är advokat till en av de män som begärt skadestånd är märkbart besviken.

–Vi hade goda förhoppningar om att få Justitiekanslern med oss, det hade vi naturligtvis, säger han.

De två männen hade begärt fem miljoner kronor var i ideellt skadestånd av staten eftersom de anser att de inte har fått de rättvisa rättegångar som de har rätt till enligt Europakonventionen. Männen tycker inte heller att skuldfrågan utreddes tillräckligt objektivt under rättegångarna.

– Det förekom också uppgifter som enligt vår bedömning inte ingick i de processer som  hovrätten hade, säger Tapio Kanniainen som är advokat till en av de livstidsdömda. Dessutom anser vi att utredningen inte var komplett.

Kan inte överklagas

Justitiekanslern bedömer dock att varken tingsrätt eller hovrätt har gjort något fel och avslår därför männens krav på skadestånd. Det är ett beslut som inte kan överklagas.

–​Det är naturligtvis alltid en besvikelse när man anser att man har blivit orättvist behandlad och inte får myndigheterna med sig, säger Tapio Kanniainen. Jag har inte pratat med min klient än men jag antar att han är fortsatt besviken. Jag ska höra med min klient om vi ska gå vidare på något sätt.

Vi är GBG