Tävling. När Elvy skulle få ett namn kom över 1 200 unika namnförslag in till Västtrafik. Foto: Eddie Löthman

Var med och döp nya elfärjan

Älvfrida, Älveli, Elvy och... En ny elfärja kör snart över älven. Men den saknar namn. Västtrafik hoppas återigen på göteborgarnas kreativitet och startar namntävling.

  • Publicerad 11:30, 27 okt 2021

Ännu en ny elfärja är på gång över älven. Systerfärjorna heter Älvfrida, Älveli och Elvy men den nya färjan är än så länge namnlös.

Nu hoppas Västtrafik att göteborgarna ska komma med fyndiga namnförslag till den fjärde färjan som ska trafikera sträckan mellan Lindholmspiren och Stenpiren.

– Den här färjan tillhör på sätt och vis göteborgarna och då är det inte mer än rätt att de får föreslå namnet. Vi hoppas att många engagerar sig, så att juryn får mycket att välja på. Färjan kommer att köra över älven i många år framöver, då är det förstås trevligt om vi kan ge den ett fint namn, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Västtrafiks utmaning: Så ska flera välja kollektivt

Bättre batteri

Den nya elhybridfärjan är av samma modell som Elvy men kan laddas snabbare och har 25 procent mer batterikapacitet.

– Det här blir fjärde färjan i en serie som är särskilt anpassad för pendeltrafik över älven, med gott om plats för passagerare och cyklar. Den stora skillnaden jämfört med föregångaren är att den har bättre batterikapacitet och kan köra längre med eldrift, näst intill ljudlöst och bullerfritt.

Till sommaren beräknas den nya elfärjan vara i drift, vilket samtidigt innebär ytterligare ett steg i Västtrafiks elektrifieringsresa.

– Eldrivna fordon är avgörande för att vi ska nå våra miljö- och klimatmål. Senast 2030 ska all vår stadstrafik vara elektrifierad, säger Johanna Eriksson Eknander.

Så här tävlar du:

Namntävlingen pågår mellan 20 oktober och 10 november.

Skriv in ditt förslag och dina kontaktuppgifter och skicka in på Västtrafiks hemsida www.vasttrafik.se/tavling.

Det vinnande bidraget belönas med ett 30-dagars periodkort och en inbjudan till namngivningsceremonin.

Mer om nya elfärjan:

Dimensioner: 33 meter lång och 9 meter bred.

Hastighet: 11 knop.

Antal passagerare: 298.

Antal cyklar: 80.

Källa:Västtrafik

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21