Tävling. När Elvy skulle få ett namn kom över 1 200 unika namnförslag in till Västtrafik. Foto: Eddie Löthman

Var med och döp nya elfärjan

Älvfrida, Älveli, Elvy och... En ny elfärja kör snart över älven. Men den saknar namn. Västtrafik hoppas återigen på göteborgarnas kreativitet och startar namntävling.

  • Publicerad 11:30, 27 okt 2021

Ännu en ny elfärja är på gång över älven. Systerfärjorna heter Älvfrida, Älveli och Elvy men den nya färjan är än så länge namnlös.

Nu hoppas Västtrafik att göteborgarna ska komma med fyndiga namnförslag till den fjärde färjan som ska trafikera sträckan mellan Lindholmspiren och Stenpiren.

– Den här färjan tillhör på sätt och vis göteborgarna och då är det inte mer än rätt att de får föreslå namnet. Vi hoppas att många engagerar sig, så att juryn får mycket att välja på. Färjan kommer att köra över älven i många år framöver, då är det förstås trevligt om vi kan ge den ett fint namn, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Västtrafiks utmaning: Så ska flera välja kollektivt

Bättre batteri

Den nya elhybridfärjan är av samma modell som Elvy men kan laddas snabbare och har 25 procent mer batterikapacitet.

– Det här blir fjärde färjan i en serie som är särskilt anpassad för pendeltrafik över älven, med gott om plats för passagerare och cyklar. Den stora skillnaden jämfört med föregångaren är att den har bättre batterikapacitet och kan köra längre med eldrift, näst intill ljudlöst och bullerfritt.

Till sommaren beräknas den nya elfärjan vara i drift, vilket samtidigt innebär ytterligare ett steg i Västtrafiks elektrifieringsresa.

– Eldrivna fordon är avgörande för att vi ska nå våra miljö- och klimatmål. Senast 2030 ska all vår stadstrafik vara elektrifierad, säger Johanna Eriksson Eknander.

Så här tävlar du:

Namntävlingen pågår mellan 20 oktober och 10 november.

Skriv in ditt förslag och dina kontaktuppgifter och skicka in på Västtrafiks hemsida www.vasttrafik.se/tavling.

Det vinnande bidraget belönas med ett 30-dagars periodkort och en inbjudan till namngivningsceremonin.

Mer om nya elfärjan:

Dimensioner: 33 meter lång och 9 meter bred.

Hastighet: 11 knop.

Antal passagerare: 298.

Antal cyklar: 80.

Källa:Västtrafik

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20