Vinnarhus. Ansvarig arkitekt för HSB-husen Studio 1 i Örgryte heter Stina Malm. Foto: Sveriges Arkitekter

Vardagsarkitektur i Örgryte kammade hem fint pris

Av fyra nominerade har Studio 1 i Örgryte valts ut som årets bästa byggnad på Arkitekturgalan. Väl utformad vardagsarkitektur, kallar juryn bygget i sin motivering.

  • Publicerad 17:32, 30 nov 2016

Kasper Salin-priset delas ut av Sveriges arkitekter och betraktas som ett av de mest prestigefyllda på området. Bakom de grå bostadshusen i Örgryte står Johannes Norlander Arkitektur.

– Alla inblandade är väldigt glada. Det är också kul att det är ett bostadsprojekt med tanke på hur mycket det byggs i Göteborg nu, med det här kan man påvisa att det går att bygga kvalitativt, säger Johannes Norlander.

I motiveringen lyfter juryn fram det vardagliga i bostadshusen och berömmer "skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling".

– Det här är ju ett tegelhus och vi jobbar med material som är beständiga. HSB har också den traditionen av att bygga och planera för långsiktig förvaltning, säger han.

På årets Arkitekturgala kammade Göteborg hem ytterligare en vinst. Årets planpris gick till Frihamnen där det planeras för tusentals nya bostäder de kommande decennierna. Bakom planarbetet står bland annat Mia Edström från stadsbyggnadskontoret.

– Det känns jätteroligt, vi tror ju att vi fått priset för ett innovativt arbetssätt där vi involverar medborgarna. Vi har kontinuerligt haft stor transparens och intervjuat väldigt många göteborgare i processen, säger hon.

Även nominerad till fulpris

Som en motpol till Kasper Salin-priset finns även nyinstiftade Kasper Kalkon-priset som GöteborgDirekt skrivit om tidigare. Det är nätverket Arkitekturupproret som ligger bakom och i stället för vackraste nybygge utser man årets fulaste. Studio 1 i Örgryte var en av nomineringarna (men förstapriset kammade Uppsala hem).

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44