Fel diagnos. Kvinnan fick höra att hon troligtvis hade hemorrojder och rekommenderades ett receptfritt läkemedel. Foto: Roland Magnusson

Vårdcentralen misstog cancer för hemorrojder

Kvinnan fick blod i avföringen och sökte vård hos sin vårdcentral i Göteborg. Där fick hon höra att hon troligtvis hade hemorrojder. Två månader senare upptäcktes en tumör i ändtarmen.

  • Publicerad 08:10, 2 apr 2019

På sitt besök hos vårdcentralen berättade kvinnan att hon hade haft problem med annorlunda avföring under ett par månader. När hon fick färskt blod i avföringen blev hon orolig och sökte vård. Det framkommer i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

På vårdcentralen lugnades kvinnan med att det säkert bara var hemorrojder och hon rekommenderades ett receptfritt läkemedel på apoteket.

Enligt kvinnan fick hon ingen uppmaning eller rekommendation om återbesök om besvären inte släppte.

Läkemedlet hjälpte inte och besvären blev värre. Två månader efter det första besöket sökte kvinnan återigen vård på vårdcentralen. Då insåg en läkare allvaret och kvinnan fick en remiss till koloskopi där man fann en tumör i ändtarmen, samt tre metastaser i levern.

I anmälan till Ivo skriver kvinnan att hon förlorade två månader i sin behandling: "Varje dag räknas i en cancerbehandling, detta har påverkat mig mycket, tankar om det är de två månaderna som är liv eller död för mig".

Kvinnan är kritisk till bemötandet hon fick vid sitt första besök och att hon då inte fick träffa en läkare för undersökning och provtagning.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57