Vintersäsong. Trafikkontoret beräknar att vintersäsongen varar mellan den 15 oktober till den 15 april. Foto: Antonio Gravante

Våren är här men grussopningen får vänta

Vårtecknen avlöser varandra men ett av de allra tydligaste får vi vänta lite till på – gatusopningen. Om trafikkontoret sopar rent för tidigt kan det bli dyrt för kommunen.

  • Publicerad 13:15, 23 mar 2019

Gruset ligger kvar i Göteborg, även om trafikkontoret har tjuvstartat lite smått med gatusopningen.

– Vi har tagit på de ställena där vi vet att det finns mindre risk att det blir tillfrysning, det som inte ligger för högt, säger Håkan Johansson, planeringsledare på trafikkontoret.

När kommer ni igång mer ordentligt?

– Det vet vi inte riktigt än. Vintersäsongen slutar 15 april egentligen. Men vi följer SMHI:s prognoser. Tittar man på 10-dygnsprognosen så ser vi att det kan bli minusgrader i nästa vecka och det är när det ligger runt nollan som det kan bli farligt, säger Håkan Johansson.

Vad händer om ni sopar rent för tidigt och kylan kommer tillbaka?

– Då får vi gå ut och halkbekämpa igen, framförallt med flis. Det kan bli höga kostnader. Det är därför vi följer SMHI:s prognoser.

I flera svenska städer prioriteras centrum före ytterområdena, men så är det inte i Göteborg.

– Nej, den styrningen har vi inte. Men vi prioriterar gång- och cykelbanor och vissa andra större ytor först. Där ska flis och grus vara borta senast 30 april. Sedan tar vi bostadsgator och övriga platser, de ska vara rensopade 31 maj, säger Håkan Johansson.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG