Förra året var det 6200 personer i Sverige som någon gång under året vårdades för hiv-relaterad sjukdom i den specialiserade öppenvården. Foto: Tage Persson

Världsaidsdagen: Trots färre fall – fler vårdas för hiv

De senaste tio åren har allt fler personer med hiv-relaterade sjukdomar behandlats i Västra Götaland. Detta trots att allt färre drabbas av sjukdomen.

  • Publicerad 14:07, 1 dec 2017

I dag, den 1 december, uppmärksammas internationella aidsdagen. Trots att allt färre drabbas av hiv-relaterade sjukdomar i Sverige så är det fler som vårdas. Förra året behandlades 708 personer med i hiv i Västra Götaland. Tio år tidigare, 2006, var den siffran 428 personer. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

– Färre och färre personer dör av hiv. Det betyder att fler får behandling. Vi har fler patienter som har hiv med en konstant tillströmning av nya fall varje år, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare på Sahlgrenskas infektionsklinik.

Få smittas i Sverige

Trots att medicinerna blir allt bättre och att förekomsten av hiv minskar så förekommer det ändå nya fall varje år.

– Det är ganska få som smittas i Sverige. Det är vanligare att man som svensk blir smittad utomlands och att de som är födda i andra länder har blivit smittade där. De flesta kommer från länder där hiv är vanligt som i vissa Afrikanska länder.

Som hiv-positiv har man i dag i stort sett lika lång livstid som vem som helst. Även om det fortfarande saknas något botemedel mot hiv är dagens bromsmediciner så pass bra att de kan hindra infektionen från att bryta ut till aids.

– Med mediciner kan man leva ett fullgott, helt normalt liv. Bilda familj och föda barn. Hiv är inte ett problem när man tar sina mediciner.

90-90-90-mål

Hiv-vården i Sverige håller en mycket hög internationell nivå och Sverige var första landet i världen som uppnådde WHO/UNAIDS 90-90-90-mål, vilket betyder att 90 procent av alla med hiv ska känna till diagnosen, 90 procent av dessa ska stå på hiv-behandling och 90 procent av de behandlade skall ha en effektiv behandling med låga virustal i blodet.

Även smittrisken är ofta minimal för de som har en välfungerande behandling. Det innebär att man inte längre är tvungen att berätta för en sexualpartner att man har hiv när man står på en välfungerande behandling.

– Informationsplikten kan lyftas om en behandlande doktor säger att du inte behöver informera, eftersom det inte finns någon risk för smitta, säger Magnus Gisslén.

Antal patienter som vårdades för hiv-relaterad sjukdom i Västra Götaland

2006: 428

2007: 458

2008: 473

2009: 501

2010: 544

2011: 586

2012: 616

2013: 636

2014: 627

2015: 693

2016: 708

Källa: Socialstyrelsen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG