Visualisering av den tänkta skyskrapan Foto: Serneke Group

Världsaktör vill köpa Karlatornet

Karlatornet, Göteborgs första skyskrapa och Nordens högsta, har ett projektvärde på fem miljarder kronor. Nu är grundaren, Serneke Group, i slutförhandlingar om att sälja projektet. Köparen ska vara en internationell jätte på marknaden, rapporterar GP.

  • Publicerad 16:44, 17 jul 2019

Under andra kvartalet redovisar Serneke Group ett svagare resultat med mindre intäkter och sämre kassaflöde. Intäkterna minskade från 1 681 miljoner kronor under fjolåret till 1 616 miljoner kronor och rörelseresultatet sjönk från 74 miljoner kronor till 0 kronor. Nu har en internationell aktör visat intresse för projektet.

Karlatornet: Historisk gjutning på gång

– Det blir ju väldigt stabilt när vi nu tar in en jätteaktör – en världsaktör. Risken elimineras kraftigt med en partner. Vi ligger nu i sluttampen på den förhandlingen, säger Ola Serneke, vd för bygg- och anläggningsföretaget Serneke Group till Göteborgs-Posten.

Nu har Karlatornet mer stöd än någonsin

Vem denna aktör är kommer inte offentliggöras förrän avtalet slutits, vilket förväntas hända under tredje kvartalet.

– Det är kul att vi efter en lång urvalsprocess har valt ut en partner för Karlatornet. Det handlar om såväl hotell, som kontor, kommersiella fastigheter och bostadsrätter, säger Serneke till GP.

Trots att det andra kvartalet visar på minskade värden så har orderingången ökat markant för företaget. Det ska handla om en fördubbling från 1 328 miljoner kronor till 2 663 miljoner kronor.

Marknaden har reagerat på Sernekes kvartalsrapport och beskedet om Karlatornet. Aktien steg för företaget under förmiddagens handel på Stockholmsbörsen.

Karlatornet

Höjd: 245 meter

Vånignar: 73

Antal längenheter: 590 stycken lägenheter

Dyraste lägenheten: Pris - 66 miljonerför 370 kvadratmeter, sträcker sig över fyra våningar, ha två privata takterrasser, utomhuspool, internhiss, vinterträdgård, ett privat garage och en utsikt från cirka 240 meters höjd

Karlatornet, som är den högsta byggnaden i Karlastaden, planeras stå klart 2021. Totalt omfattar den nya stadsdelen åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.

Källa: Karlastaden Utveckling AB

Visa merVisa mindre

Vi är GBG