Peter Gummesson, vd på Improve Tec Hönö AB och varumärket A Good Choice, har varit med och utvecklat ett världsnytt biomaterial. Foto: Improve Tec Hönö AB

Världsnytt biomaterial från Hönö

Under tre år har utvecklingen av det världsnya biomaterialet skett i hemlighet på Hönö, Göteborgs norra skärgård. Nu lanseras det för första gången på marknaden och erbjuder ett material som kan användas till att skapa, bland annat, nedbrytbara kläder, bildelar och snusdosor.

  • Publicerad 11:57, 20 jul 2020

Materialet som företaget Improve Tec Hönö AB skapat ser ut som små, vita pellets. Det är svårt att tro att de kan smältas och formas till nästan vad som helst.

– Man smälter ner granulaten, pelletsen, och häller det i önskad form. Det finns inga begränsningar för vad man kan skapa som vi känner till, säger Peter Gummesson, vd på Improve Tec Hönö AB och varumärket A Good Choice.

Släng tröjan i komposten

Det kan, bland annat, bli textilier, bildelar, fotbollsplaner och snusdosor. Biomaterialet är tänkt som ett nedbrytbart alternativ till plast. Slänger du det i komposten bryts det ner och lämnar endast efter sig vatten och koldioxid.

– I praktiken betyder detta att om du har på dig en tröja av vårt material som får ett hål i sig kan du slänga den i komposten, säger Peter Gummesson.

Den nya bioplasten har i hemlighet utvecklats på Hönö, Göteborgs norra skärgård och är ett helt nedbrytbart alternativ till fossilbaserad plast.

– Vi ville hålla oss under radarn tills vi verkligen kommit igång, säger Peter.

Receptet: Sockerrör

Och igång har de verkligen kommit. Nu har de ett utvecklings- och produktionscenter ute på Hönö och har 6 färdiga recept redo för olika produktioner.

– Materialet är gjort på mjölksyra som vi utvunnit ur sockerrör eller sockerbetor, blandat med vatten. Resten av receptet är en hemlighet så ingen annan stjäl det, säger Peter Gummesson.

Sockerrörsodlingar absorberar stora mängder koldioxid i atmosfären, upp till tio gånger så mycket som exempelvis vete.

Första beställningen: Tre ton till Kina

De första två beställningarna av biomaterialet är nu ivägskickade. Tre ton har skickats till Kina och ett annat paket till ett svenskt snusbolag. Snusbolaget har nu använt materialet till att skapa världens första nedbrytbara snusdosa.

Världens första nedbrytbara snusdosa. Snusdosan är gjort av biomaterialet som Peter Gummesson varit med och utvecklat. Foto: Improve Tec Hönö AB

– Det var ett kinesiskt bolag som köpte tre ton, men vi vet inte så mycket om vad de ska göra utav det, säger Peter Gummesson.

Det är inte de enda projekten som väntar företaget. Ett arbete tillsammans med Volvo Group väntas till hösten, och ett annat med Gårda Johan Sport, ett företag som levererar konstgräs.

– Till Volvo Group kan vårt biomaterial bli textilier och utvändiga bildelar. När det gäller konstgräs ligger massa fossilbaserat granulat från bildäck som grund och det kommer ner i vattendrag, det vill vi ersätta med vår mikroplastfria och komposterbara produkt i höst.

Hemligt projekt ska revolutionera en sport

Det finns andra, större, projekt i sikte. Men de får inte Peter Gummesson berätta om ännu.

– Vi har kanske 8 projekt till på gång, som är jättestora, men som jag inte får berätta för dig om. Men detta kan jag säga, det kommer att revolutionera en hel sport och plastindustri, säger han.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11