Rävskabb. Här finns rävskabben i Göteborg. Foto: Bengt Andreasson/ Mostphotos

Varning: Här finns rävskabb i Göteborg

Viltförvaltarna i Göteborg har märkta av en ökning i antalet inrapporterade fall av rävskabb i år. Nu har två större områden i Göteborg ringats in.

  • Publicerad 08:31, 19 aug 2019

Förra veckan kunde Göteborg Direkt rapportera om att rävskabb upptäckts i Göteborg. Jägarförbundet gick ut och varnade hundägare. Dock var det då svårt att peka ut ett specifikt område som drabbats. Några dagar senare kom ännu ett larm om rävskabb där en kvinna i Billdal sett en räv som misstänks burit på skabb.

Ännu en skabbangrippen räv hittad

Skabblarm. Räven som sågs i Billdal förra veckan. Foto: Privat

Två områden identifierade

Nu kan ytterligare två områden i Göteborg ringas in – Hisingen och Majorna.

– Vi har fått in flera samtal från personer som sett skabbangripen räv i Kungsladugård och runt om kring Eriksberg, säger Victor Winsnes, viltförvaltare vid Skogssällskapet som förvaltar Göteborgs Stads mark.

Bästa sättet för hundägare att undvika att få sina hundar smittade av skabben är enligt Victor Winsnes att hålla hunden kopplad, då risken att hunden rör sig i buskage där räven kan ha varit minskar. Han råder även hundägare att hålla uppsikt över sina hundar om de börjar klia sig ovanligt mycket.

Rävskabb i Göteborg – hundägare varnas

För hundar finns det botemedel för rävskabb där de kan återhämta sig helt men då det lätt sprids mellan andra hundar råder de flesta veterinärer att man ringer i förväg om man vill kolla sin hund för skabb.

Fler fall än vanligt

2019 har varit ett något tuffare skabbår än vanligt. Något som Victor och hans kollegor märkt av på antalet rapporterade iakttagelser från allmänheten.

– Vi får in några rapporter varje år, vilket är helt normalt, men i år har vi märkt av en viss ökning, säger han.

Larma om skabb

Om du ser en räv du misstänker har skabb och du bor i Göteborgs kommun kan du mejla till viltfragorgoteborg@skogssallskapet.se. Du kan också ringa Göteborgs Stads kontaktcenter på 031-365 00 00.

– När vi får in ett larm om att en skabbangripen räv setts kontaktar vi våra skyddsjägare som sätter ut fällor, fångar in räven och sedan avlivar den. När privatpersoner hör av sig till oss har räven oftast gått väldigt länge med skabb och att vårda ett vilt djur innebär oftast mer lidande för djuret än att avliva det, säger Victor Winsnes.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40