Huggormen lurar i skogen. Foto: Foto: Gunnar Stenberg

Varning: Högsäsong för ormbett

Nu går vi in i högsäsong för ormbett, som varar mellan maj-augusti. Antalet hundar som blir bitna av ormar ökar därför drastiskt denna period. Så agerar du om din hund blir biten.

  • Publicerad 06:10, 30 maj 2020

Tyvärr finns det en seglivad myt att de skulle tåla ormbett...

Varma försommarkvällar och soliga dagar innebär att både människor och djur vistas ute allt oftare och under längre tid. Istället för den sedvanliga hundpromenaden runt kvarteret söker sig folk till skog och mark. Dessa faktorer innebär tyvärr att risken för en hund att bli ormbiten ökar markant.

– Om hunden blir ormbiten ska man alltid kontakta veterinär omedelbart, även om hunden verkar pigg. Det är också viktigt att hålla hunden så stilla som möjligt om man misstänker att den fått ett bett, säger Jenny Stenberg som är djurskadeexpert hos If.

Ett snitt för de senaste fem åren visar att antalet ormbett är 70 procent fler i maj än i april. Detta enligt Försäkringsbolaget Ifs statistik.

(O)välkomna vårtecknet: Huggormen har vaknat

– Huggormsbett är farligt för hundar. Tyvärr finns det en seglivad myt att de skulle tåla ormbett, men så är inte fallet. Stora och små hundar är lika känsliga för ormgiftet, som i värsta fall kan vara livshotande, tillägger hon.

De symtom som kan förekomma hos ormbitna hundar kan vara svullnad vid bettet, slöhet och vinglighet. Även kräkningar och diarré kan förekomma. Även om hunden inte visar symtom är det viktigt att söka vård hos veterinär direkt.

Så gör du om din hund blivit biten

Kontakta veterinär direkt.

Försök att hålla hunden lugn och stilla så giftet inte sprider sig.

Rör inte vid bettet.

Bär gärna hunden för att minska risken att giftet sprider sig.

Använd inte bandage eller försök kyla ner bettet.

Källa: Försäkringar If

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11