Huggormen lurar i skogen. Foto: Foto: Gunnar Stenberg

Varning: Högsäsong för ormbett

Nu går vi in i högsäsong för ormbett, som varar mellan maj-augusti. Antalet hundar som blir bitna av ormar ökar därför drastiskt denna period. Så agerar du om din hund blir biten.

  • Publicerad 06:10, 30 maj 2020

Tyvärr finns det en seglivad myt att de skulle tåla ormbett...

Varma försommarkvällar och soliga dagar innebär att både människor och djur vistas ute allt oftare och under längre tid. Istället för den sedvanliga hundpromenaden runt kvarteret söker sig folk till skog och mark. Dessa faktorer innebär tyvärr att risken för en hund att bli ormbiten ökar markant.

– Om hunden blir ormbiten ska man alltid kontakta veterinär omedelbart, även om hunden verkar pigg. Det är också viktigt att hålla hunden så stilla som möjligt om man misstänker att den fått ett bett, säger Jenny Stenberg som är djurskadeexpert hos If.

Ett snitt för de senaste fem åren visar att antalet ormbett är 70 procent fler i maj än i april. Detta enligt Försäkringsbolaget Ifs statistik.

(O)välkomna vårtecknet: Huggormen har vaknat

– Huggormsbett är farligt för hundar. Tyvärr finns det en seglivad myt att de skulle tåla ormbett, men så är inte fallet. Stora och små hundar är lika känsliga för ormgiftet, som i värsta fall kan vara livshotande, tillägger hon.

De symtom som kan förekomma hos ormbitna hundar kan vara svullnad vid bettet, slöhet och vinglighet. Även kräkningar och diarré kan förekomma. Även om hunden inte visar symtom är det viktigt att söka vård hos veterinär direkt.

Så gör du om din hund blivit biten

Kontakta veterinär direkt.

Försök att hålla hunden lugn och stilla så giftet inte sprider sig.

Rör inte vid bettet.

Bär gärna hunden för att minska risken att giftet sprider sig.

Använd inte bandage eller försök kyla ner bettet.

Källa: Försäkringar If

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12