Leptospiros. Fall av den smittsamma bakterien Leptospiros har upptäckts på en djurklinik i Västra Göteborg. Foto: Mostphotos

Varning: Hundsmitta upptäckt i Göteborg

Djurkliniken Anicura Västra Göteborg går ut och varnar för att flera hundar smittats av bakterien Leptospiros. Nu uppmanar de att hundar i riskzonen vaccineras.

  • Publicerad 15:34, 28 nov 2019

Anicura. Emma Lindblad Åström, chefsveterinär.

Hundarna som har konstaterats smittade kommer från olika delar av Göteborg men merparten har kommit från Högsboområdet.

– Det är hundar från hela Göteborgmenvi har ju vår klinik i Högsbo så det är naturligt att man vänder sig till oss om ens djur blir sjukt, säger Emma Lindblad Åström, chefsveterinär på AnicuraVästra Djursjukhuset.

Leptospiros är en bakterie somi huvudsaksmittar via urin från andra hundar eller råttor. Bakterientrivsbäst iett varmare klimat än det vi har nu men om en hund kommer i kontakt med urin som fortfarande är varmt finns det en risk att hunden smittas.

– Leptospiros är en sjukdom som förekommer i Sverige men är förhållandevis ovanlig här på grund av vårt klimat. Att vi ser några fall nu kan bero på det milda vädret vi haft. Vi har haft mycket kontakt med SVA,som är Sveriges kontrollorganisation för smittskydd, och de anser att vi​i nuläget intehar något utbrott som är utöver det normala.

Vad rekommenderar ni hundägare att göra?

– Har man hund och bor i ett områdesom är hundtätt där många hundar rastas på samma områdeneller där det finns mycket råttor så tycker jag att man ska läsa rekommendationernapå vår hemsidaför att se om man är i riskzonen och bör vaccinera sin hund, säger Emma Lindblad Åström.

Majoriteten av hundar som får en infektion får lindrigare influensasymtom och det är inte ens säkert att man som hundägare uppmärksammar det men ser man att hunden är hängig, inte vill äta eller får feber så tycker Emma att man ska kontakta sin veterinär.

– Det är svårt att själv misstänka Leptospirospå grund av de ospecifika symtomen men oavsett anledning till att ens hund inte mår bra så bör man kontakta veterinär om ens hund är hängig, inte vill äta och/eller har feber.

Om Leptospiros

Leptospiros är en bakterie som förekommer i hela världen inklusive Sverige och är ingen ny smitta i landet.

Leptospiros består av över hundra undergrupper där vissa undergrupper kan orsaka sjukdom hos hund och andra inte. Bakterien trivs bäst i förhållandevis varma och fuktiga förhållanden och på grund av vårt klimat är sjukdomen relativt ovanlig i Sverige.

Under de senaste 5 åren har antalet fall per år varierat mellan 9-36 fall i hela landet.

Det vanligaste är att infektionen förlöper med milda influensaliknande symtom men sjukdomen kan bli allvarlig och dödsfall kan inträffa.

Vi är GBG