SVINRÖV. Med sitt vackra rödbruna och håriga hölsterblad har nu drakkallan slagit ut i Botaniskas växthus. Foto: Birgitta Åstrand och Botaniska trädgården

Varning: Nu stinker det svinröv i Botaniska igen

Precis som vanligt så här års luktar det illa i Botaniska trädgårdens växthus. Svinröven blommar.

  • Publicerad 16:17, 19 feb 2020

Åsa Krüger. Foto: Botaniska trädgården

Den fläckiga drakkallan (Dracunculus muscivorus), även kallad Svinröv. Foto: Botaniska trädgården

Svinröven är faktiskt vackrare än den låter. Det engelska namnet, Dead Horse Arum, ger en bättre beskrivning av stanken: ruttnande djur. Det är också blommans taktik.

Blommans håriga kolv fungerar som en skorsten som sprider doftmolekylerna långt. Flugor tror att blomman är ett kadaver. Väl inne i blomman letar flugorna efter mat så pollineringen sköts av sig självt. Svinröven, eller drakkallan som den egentligen heter, kan även stänga in flugorna över natten för att öka chansen för pollination.  

Än så länge har bara en blomma slagit ut, men fler väntas de kommande dagarna.

– Jag skulle inte säga att den blommar tidigare än vanligt. Det brukar vara i februari eller mars så det är ungefär som vi förväntar oss, säger Åsa Krüger, botanist på Botaniska.

Hur har Botaniska påverkats av den milda vintern?

– Vi märker det på samma sätt som man ser i övriga naturen, många har kommit ganska långt i både knopp och blomning.

Är det någon växt som missgynnas?

– Det är ju svårt att säga om framtiden. Allt pushas lite tidigare om det milda vädret fortsätter. Om det skulle bli en köldknäpp som förra året när till exempel äpplena har hunnit långt så får de mycket mindre blommor och mindre frukt, säger Åsa Krüger.

Svinröven

Heter egentligen fläckig drakkalla eller Dracunculus muscivorus på latin.

Den förekommer naturligt på Korsika, Sardinien och ögruppen Balearerna, men är härdig och har blivit populär som trädgårdsväxt även i norra Europa. 

Svinröven kan beskådas i Botaniskas växthus, utanför suckulentavdelningen. 

Källa: Botaniska

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57