Foto: Mostphotos

Vart elfte barn i Göteborg har föräldrar hos Kronofogden

Knappt 10 000 barn och unga mellan 0-17 år i Göteborg lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. – Det finns ganska mycket skam i att prata om brist på pengar, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

  • Publicerad 06:10, 10 jul 2018

Att vara barn till föräldrar som har ont om pengar kan vara jobbigt. Inte minst under sommaren då många av klasskompisarna åker på semester medan man själv är kvar hemma.

Enligt nya siffror från Kronofogden lever ungefär vart elfte barn i Göteborg i en familj med skulder hos Kronofogden. I Mölndal och Kungälv handlar det om ungefär vart tjugonde barn och i hela landet rör det sig om nära 176 000 barn - som motsvarar nästan vart tolfte barn.

– Vi har inte jättemycket samtal från barn med en ekonomisk utsatthet. Eller vi märker inte av det i alla fall för det är inte det de vill prata om. Vi tycker det är bra att de här siffrorna kommer fram så vi får en möjlighet att nå ut till dem, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Det är första gången Kronofogden tagit fram nedbrutna siffror på det här sättet så det finns ingen tidigare statistik att jämföra med.

Läs också: Barnen som inte längtar efter sommarlovet

Bris kan inte stötta barnen ekonomiskt men de kan erbjuda annan typ av stöttning.

– Det handlar bland annat om att berätta att vi finns och kan vara en plats där man kan prata. Det finns ganska mycket skam i att prata om brist på pengar och genom att prata så kan man förstå att man inte är ensam och att det är helt okej. Vi kan också föreslå aktiviteter som inte behöver kosta pengar. Ofta är kompisarna mer förstående än vad de tror, säger Catarina Nylund och fortsätter:

– Det är viktigt att få alla föräldrar, oavsett situation, att prata ekonomi med sina barn så de förstår värdet av pengar.

Fakta: Så pratar du om ekonomi med barn

Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.

Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG