"AVSPÄRRAT". Tygpåsar som liknar avspärrningsband ska påminna de som reser att inte vara för nära varandra. Foto: Västtrafik

Väska på sätet – "en omtänksam handling"

”Jag sitter gärna bredvid dig, men inte just nu”. I veckan delar Västtrafik ut tygpåsar med budskap om att hålla avstånd.

  • Publicerad 13:49, 29 sep 2020

Vi lever i en ovanlig tid och behöver testa ovanliga lösningar och våga tänka nytt.

Lars Backström, vd på Västtrafik. Foto: Eddie Löthman

Att blockera ett säte med sin väska är inte populärt i kollektivtrafiken – i normala fall. Under coronapandemin har tilltaget blivit mer accepterat för att minska risken för smittspridning ombord.

Kontrollanternas nya grepp – selfiepinne

Nu vill Västtrafik förenkla för personer som vill sitta ensamma. I veckan delas tygpåsar i skarpa färger med budskap om distans ut på centralstationen.

– Vi lever i en ovanlig tid och behöver testa ovanliga lösningar och våga tänka nytt. Att lägga sin väska på sätet är ju annars ganska oschysst men just nu får det ses som omtänksam handling, säger Lars Backström, vd på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att vartannat säte inte spärras av permanent är att många reser tillsammans med vänner eller familj. Distansen till andra medresenärer är viktigare.  

– Självklart så löser inte tygpåsarna allt men vi människor kan ju vara lite blyga ibland och det kanske kan vara svårt att be medresenärer att hålla avstånd. Då hoppas vi att de här påsarna kan vara en hjälp på vägen, säger Lars Backström.

Västtrafik har fortsatt förstärkt ett 30-tal linjer i regionen för att undvika trängsel. Resenärer uppmanas även fortsättningsvis att undvika onödiga resor, att resa utanför rusningstrafik och välja gång och cykel som alternativ.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21