Västerhavsveckan demonstrerar för havet

Västerhavsveckan drar igång för tolfte året i rad under helgen. Under en vecka kommer Göteborg fyllas av havsnära aktiviteter för att sprida kunskap om havets möjligheter och motgångar. Nytt för i år är digitala satsningar och ett demonstrationståg för havets rättigheter.

  • Publicerad 12:42, 29 jul 2020

Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan. Foto: Privat

Västerhavsveckan är ett evenemang arrangerat av Västra Götalandsregionen för att lyfta havsmiljöfrågor. 

– Vi vill skapa intresse och kunskap kring havet och problemen det står inför, så att människor förstår vikten av att värna om det, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan.

Västerhavsveckan går av stapeln på lördagen den första augusti och är igång till den nionde augusti. Temat för i år är biologisk mångfald. 

– Vi vill i år lyfta att allt hänger ihop. Från den minsta organismen till den största. Tänkt dig att världen är ett pussel och varje art är en pusselbit. Tas en pusselbit bort riskerar allt att falla samman, säger Gunilla Fransson Bangura. 

Hotet mot den biologiska mångfalden i havet gör sig även påmind på västkusten. 

– Vi har ålgräsängar som försvinner till exempel. De, likt ängar på land, är en boplats för många arter. Torsken leker där och försvinner ålgräsängen så försvinner en livsmiljö som är en förutsättning för att fisken ska leva och växa. 

Smittskyddsanpassad

Västerhavsveckan sträcker sig från Koster i norr, till Landskrona i söder och brukar locka mellan 60- till 75 000 människor till olika aktiviteter. I år inför evenemanget begränsningar och försiktighetsåtgärder för att kunna ha Västerhavsveckan på ett smittsäkert sätt. 

– Vi brukar ha en bemannad utställning i Nordstan med havsexperiment man kan delta i. Utställningen kommer att finnas kvar, med bland annat filmer och akvarier. Men eftersom Havsverkstan lockar många har vi i år gjort den till en pop-up verksamhet, säger Gunnilla Fransson Bangura och fortsätter:

– Den kommer åka runt på badplatser i Göteborg som Sillvik, Askim och andra havsnära bad. Men vi kommer också att besöka Bergsjöbadet och Surtesjön vid Lövgärdet för att ta med havet till Nordöstra sidan av Göteborg. Dessutom finns vi i centrala stan.

För de som vill ha ytterligare social distansering finns exempelvis ett havsbingo man kan utföra på valfri havsplats. 

– Det finns en rad olika bingobrickor man kan skriva ut från vår hemsida för att ta med sig till havet. Exempelvis algbingo, fågelbingo och barnbingo för de minsta. Vi vill verkligen locka människor till att spendera tid vid havet. 

För de som inte har möjlighet att ta sig ut på de olika aktiviteterna har Västerhavsveckan gjort en digital satsning. Bland annat en Youtube-kanal med föreläsningar och invigningstal. 

– Vi kommer producera en film om biologisk mångfald som vi lägger upp på vår kanal. Att vi gör så många digitala aktiviteter är nytt för i år. 

Demonstrationståg för havets rättigheter

Men vill man vara på plats bland alla klassiska havsaktiviteter går det också bra i år, bara med lite längre distans människor emellan och mindre folkmassor. Västerhavsveckan kommer i år även att ha demonstrationståg för havets rättigheter. 

– Fridays for future är en ny aktör som medverkar i Västerhavsveckan. De anordnar ett demonstrationståg för havet. Det kommer gå från Gustav Adolfs torg till Saltholmen. Det ska vara gott om distans mellan människorna och det går även att demonstrera digitalt genom att delta live på Facebook. 

Västerhavsveckan är väldigt viktig, enligt Gunilla Fransson Bangura.

– Jag tycker att det är viktigt att sprida kunskap på ett positivt sätt. Västerhavsveckan ger hopp om att alla kan bidra till att förbättra havets mående. Den ger en medvetenhet kring vårt agerandes betydelse för havet, säger Gunilla Fransson Bangura. 


 

Vill du veta mer om Västerhavsveckan?

För att se alla aktiviteter som Västerhavsveckan har att erbjuda i år, gå in på www.vasterhavsveckan.se och klicka dig fram till “Program”. Där hittar du även om aktiviteten du är intresserad av är gratis eller inte.

Sök på "Västerhavsveckan" på Youtube så hittar du evenemangets kanal där.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00