HAGA. Än så länge har arbetet med Västlänken inte stannat av på grund av coroapandemin. Foto: Stefan Winberg

Västlänkenarbetare fast i sina hemländer

Arbetskraft som fastnar i utlandet och försenade leveranser. Det är Västlänkenchefen Bo Larssons huvudbry i coronatider. Men än så rullar arbetet på.

  • Publicerad 08:31, 23 mar 2020

I dagsläget jobbar vi efter den tidsplan vi satt.

CHEF. Bo Larsson, projektchef Västlänken, på Trafikverket. Foto: Kasper Dudzik

Precis som allt annat i samhället drabbas projekt Västlänken av coronaviruset. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hygien och folksamlingar gäller, och de som kan arbeta hemifrån får göra det. Vissa saker har fått planeras om.

– Vi har arbetare på plats nu. Men vi har också internationella arbetare från hela Europa som är hemma i sina hemländer. När vi har skiftbyte och de ska komma tillbaka kan det bli problem. Det handlar om prioriteringar, att sätta in folk där de behövs mest, säger Västlänkens projektchef Bo Larsson på Trafikverket.

Trakasserierna mot Västlänken-anställda fortsätter

I vissa fall där det redan uppstått problem har entreprenörerna löst det med inhemsk arbetskraft. Bo Larsson känner bara till att en person skickats hem med symtom.

Ett annat orosmoln är leveranserna.

– I dagsläget har vi inga störningar. Det handlar om att säkerställa leveranserna men det kommer att bli ett problem beroende på hur det här utvecklar sig, säger Bo Larsson.

Nya trafikförändringar vid Centralenområdet

Korsvägen: All trafik leds om på nytt

Under våren går delprojekten Korsvägen och Haga in i nya skeden med stora trafikomläggningar.

– De är fokuserade på att säkerställa att det ska gå att genomföra. I dagsläget med den informationen jag har nu är vi inte oroade för det, säger Bo Larsson.

Inga spårvagnar förbi Hagakyrkan – i 17 veckor

Finns det risk att hela Västlänken försenas på grund av detta?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi får komma tillbaka till det i så fall. Om det får de konsekvenserna. Ingen vet hur det här utvecklar sig. Men i dagsläget jobbar vi efter den tidsplan vi satt, säger Bo Larsson.  

Klart: Så ska Västlänkens station Haga se ut

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57