HAGA. Än så länge har arbetet med Västlänken inte stannat av på grund av coroapandemin. Foto: Stefan Winberg

Västlänkenarbetare fast i sina hemländer

Arbetskraft som fastnar i utlandet och försenade leveranser. Det är Västlänkenchefen Bo Larssons huvudbry i coronatider. Men än så rullar arbetet på.

  • Publicerad 08:31, 23 mar 2020

I dagsläget jobbar vi efter den tidsplan vi satt.

CHEF. Bo Larsson, projektchef Västlänken, på Trafikverket. Foto: Kasper Dudzik

Precis som allt annat i samhället drabbas projekt Västlänken av coronaviruset. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hygien och folksamlingar gäller, och de som kan arbeta hemifrån får göra det. Vissa saker har fått planeras om.

– Vi har arbetare på plats nu. Men vi har också internationella arbetare från hela Europa som är hemma i sina hemländer. När vi har skiftbyte och de ska komma tillbaka kan det bli problem. Det handlar om prioriteringar, att sätta in folk där de behövs mest, säger Västlänkens projektchef Bo Larsson på Trafikverket.

Trakasserierna mot Västlänken-anställda fortsätter

I vissa fall där det redan uppstått problem har entreprenörerna löst det med inhemsk arbetskraft. Bo Larsson känner bara till att en person skickats hem med symtom.

Ett annat orosmoln är leveranserna.

– I dagsläget har vi inga störningar. Det handlar om att säkerställa leveranserna men det kommer att bli ett problem beroende på hur det här utvecklar sig, säger Bo Larsson.

Nya trafikförändringar vid Centralenområdet

Korsvägen: All trafik leds om på nytt

Under våren går delprojekten Korsvägen och Haga in i nya skeden med stora trafikomläggningar.

– De är fokuserade på att säkerställa att det ska gå att genomföra. I dagsläget med den informationen jag har nu är vi inte oroade för det, säger Bo Larsson.

Inga spårvagnar förbi Hagakyrkan – i 17 veckor

Finns det risk att hela Västlänken försenas på grund av detta?

– Jag vill inte spekulera i det. Vi får komma tillbaka till det i så fall. Om det får de konsekvenserna. Ingen vet hur det här utvecklar sig. Men i dagsläget jobbar vi efter den tidsplan vi satt, säger Bo Larsson.  

Klart: Så ska Västlänkens station Haga se ut

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11