Ödesmatch. Västra Frölunda IF på väg mot de högre divisionerna.

Västra Frölunda IF: "Vi ska upp till eliten igen"

Västra Frölunda IF siktar mot eliten igen. På lördag har de chans att plocka viktiga poäng som kan öppna upp för kvalspel till Division 1 södra.

  • Publicerad 09:47, 6 nov 2020

Just nu är målet Superettan. Västra Frölunda är ju en anrik förening som hör hemma i toppen

Ödesmatch. Västra Frölunda IF:s tränare Adam Ekblad.

Västra Frölunda IF sitter nu på ett guldläge att klättra upp bland divisionerna. Laget som för 20 år sedan spelade mot toppklubbarna i Allsvenskan, har sedan 2012 tålmodigt arbetat i Division 3 och Division 2.

Nu går Västra Frölunda IF in i gruppfinalen mellan andraplatstagarna i respektive Division 2-serie. Priset för lördagens segrare är ett kvalmöte mot det 13:e platstagande laget i Division 1 Södra.

Räcker med oavgjort

Lördagens motstånd står IK Oddevold från Uddevalla för. Västra Frölundas tränare Adam Ekblad har lagt motståndet under luppen inför mötet.

– Det är ett komplett lag, många skickliga offensiva spelare. Riktigt bra Division 2-lag. Det kommer bli spännande så klart, men vi har bäddat på ett bra sätt inför Oddevold.

För Västra Frölunda räcker det med oavgjort på lördagens match. Detta efter en 2-1 seger mot Dalstorp IF. IK Oddevold som i sin tur kryssade mot Dalstorp IF, måste nu gå för seger på lördag.

Vad är era styrkor i truppen?

– Vi spelar ganska likt Oddevold, samma grunduppställning. Men det är såklart svårt att jämföra helt på kort tid. Vi är ganska bra på att hålla till planen, vi har en tydlig idé på vad vi vill. Sen, visst det är klyschor, men vi jobbar hårt och har hög intensitet, berättar Adam Ekblad.

Än så länge har truppen klarat sig relativt bra under pandemin. Det har varit en noggrann följsamhet till restriktionerna. Truppen har fått byta om hemma, och på träningsanläggningen har de fått dela in spelarna i olika omklädningsrum.

– Peppar peppar, ta i trä. Vi har klarat oss bra hittills, säger Adam Ekblad.

Framtiden
Hur ser satsningen ut nu?

– Klubbledningens linje är att vi ska upp till eliten igen. Vi tränar och spelar med fokus på att vinna varje match. Just nu är målet Superettan. Västra Frölunda är ju en anrik förening som hör hemma i toppen, säger Adam Ekblad

Många spelare i truppen har sina rötter i andra klubbars ungdomsverksamhet. Men även i ungdomsleden sker en satsning just nu.

– Det ska bli den plantskolan som Frölunda var en gång i tiden.

Slutligen, hur har det gått med publikstödet under restriktionerna?

– Det är klart att vi saknar våra fans, men vi har kunnat ha en klack på 20-30 personer på matcherna. De har verkligen varit en stor och betydelsefull del för oss, säger Adam Ekblad.

Västra Frölunda IF möter IK Oddevold borta på Rimnersvallen i Uddevalla på lördag 7 november klockan 14.00.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40