Västra Frölunda kyrka renoveras för 4,7 miljoner. Foto: Gabriel Tjulander

Västra Frölunda kyrka får miljonbelopp

66 miljoner kronor delas ut till kyrkor i Bohuslän, Halland och Göteborg under perioden 2020 - 2021. Västra Frölunda är den kyrka som får mest, hela 4,7 miljoner kronor.

  • Publicerad 15:13, 18 sep 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I Göteborg är det tre kyrkor som får ta del av de 66 miljonerna, Vasakyrkan som får 129 000 kronor, Angereds kyrka får 98 000 och Västra Frölundas kyrka får hela 4,7 miljoner kronor.

De 66 miljonerna är öronmärkta då de utgör den så kallade Kyrkoantikvariska ersättningen vilken ska gå till restaurering av kyrkor. I Västra Frölundas kyrka kommer de 4,7 miljonerna fördelas på tre projekt som består i utvändig renovering av kyrkan, invändig renovering och konservering av fast inredning och inventarier.

– Utvändigt kommer vi bättra på stenkyrkans fogar på sina ställen och även putsade ytor. Vi kommer även laga skiffertaket på kyrkan, säger Niklas Schlosser fastighetsansvarig.

Totalt är det 460 miljoner kronor som delas ut i kyrkoantikvarisk ersättning till Sveriges kyrkor. Göteborgs stift tilldelas 54 miljoner av årets ersättning och utöver det omfördelas överbliven ersättning från tidigare år, så totalt får Göteborg 66 miljoner.

Arbetet som ska utföras på Västra Frölunda kyrka är omfattande därav den stora summan pengar de tilldelats. Invändigt kommer man även där bättra på puts och måla om. Ett konserveringsarbete kommer utföras på en stor del av kyrkans tavlor.

Under tiden för arbetet kommer kyrkan att hållas stängd.

– Vi kommer inleda arbetet nästa höst och vi räknar med att det kan ta omkring fem månader att färdigställa. Under den tiden kommer kyrkan att hållas stängd och vi kommer hänvisa till andra kyrkor i vårt område, säger Niklas Schlosser.

Vi är GBG