Västsveriges bästa semla finns i Göteborg

Årets semmelfest närmar sig med stormsteg. Lagom till den stora dagen har bagarnas egen branschorganisation korat Västsveriges bästa semla 2018. Två av tre pallplatser går till Göteborg.

  • Publicerad 12:00, 10 feb 2018

Förstaplatsen kammar Cum Pane hem, som driver bagerier i Majorna och Olskroken.

– Det känns grymt roligt. En sak som är ny med årets semla är att vi har lagt till en extra textur. Normalt är det bara mjukt med mjukt när man äter en semla men nu har vi hackad mandel i fyllningen och flagad på locket, säger Robin Edberg, bagare och en av grundarna till bageriet.

Förutom juryns omdöme "vinnaren smakade godast", lyfts även semlans innovativa och rustika utseende, samt att den är bakad med få och väl genomtänkta ingredienser.

Det är det enkla som gäller, menar Urban Nyberg, talesperson för Västra Sveriges Bagare & Konditorer, som varit med och valt ut och smakat på alla testsemlor.

– När man gör en gedigen semla från scratch så blir det bäst. Förutom smak och utseende har vi även gjort en bedömning av innehållsdeklarationen. Den semla som hade minst tillsatser och bara var ekologisk var också den som vann, säger han.

Själv vurmar han för helt vanliga semlor med svensk grädde, riktig mandel i fyllningen och det kanske viktigaste: en kompakt bulle. Det sistnämnda är nämligen ett kvitto på att degen är utan en viss tillsats, förklarar han.

– Väldigt många bullar innehåller tillsatt gluten vilket gör mig galen. Det finns ju gluten naturligt i bullen redan, men man gör det bara för att den ska bli luftigare. Men bullen är ju tillräckligt bra som den är.

Tror du att trenden med udda semlor kommer att hålla i sig, eller går vi tillbaka till originalsemlan snart?

– Det är ju väldigt trendigt nu, men egentligen är det inte semlor. Man kallar det bara det för att göra det lite fräckt. Jag tror att trenden kommer att finnas kvar i de större städerna och den är ju bra för vår bransch för vi syns. Men återköpen på udda semlor är inte så stora, du testar en gång sen köper du en vanlig igen, säger han.

Tvåan och trean i testet

På andra plats kommer Stålboms konditori i Falkenberg och på tredje Baka stenugnsbageri i Göteborg.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: Regeringen stänger dörrarna för bostadsbehövande i Göteborg

DEBATT Allt färre hushåll i Sveriges 20 största kommuner kan köpa bostad i dag jämfört med för tre år sedan. Och av de som trots allt kan köpa en bostad behöver betydligt fler ta dyra och osäkra så kallade...söndag 26/1 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57