Västsveriges bästa semla finns i Göteborg

Årets semmelfest närmar sig med stormsteg. Lagom till den stora dagen har bagarnas egen branschorganisation korat Västsveriges bästa semla 2018. Två av tre pallplatser går till Göteborg.

  • Publicerad 12:00, 10 feb 2018

Förstaplatsen kammar Cum Pane hem, som driver bagerier i Majorna och Olskroken.

– Det känns grymt roligt. En sak som är ny med årets semla är att vi har lagt till en extra textur. Normalt är det bara mjukt med mjukt när man äter en semla men nu har vi hackad mandel i fyllningen och flagad på locket, säger Robin Edberg, bagare och en av grundarna till bageriet.

Förutom juryns omdöme "vinnaren smakade godast", lyfts även semlans innovativa och rustika utseende, samt att den är bakad med få och väl genomtänkta ingredienser.

Det är det enkla som gäller, menar Urban Nyberg, talesperson för Västra Sveriges Bagare & Konditorer, som varit med och valt ut och smakat på alla testsemlor.

– När man gör en gedigen semla från scratch så blir det bäst. Förutom smak och utseende har vi även gjort en bedömning av innehållsdeklarationen. Den semla som hade minst tillsatser och bara var ekologisk var också den som vann, säger han.

Själv vurmar han för helt vanliga semlor med svensk grädde, riktig mandel i fyllningen och det kanske viktigaste: en kompakt bulle. Det sistnämnda är nämligen ett kvitto på att degen är utan en viss tillsats, förklarar han.

– Väldigt många bullar innehåller tillsatt gluten vilket gör mig galen. Det finns ju gluten naturligt i bullen redan, men man gör det bara för att den ska bli luftigare. Men bullen är ju tillräckligt bra som den är.

Tror du att trenden med udda semlor kommer att hålla i sig, eller går vi tillbaka till originalsemlan snart?

– Det är ju väldigt trendigt nu, men egentligen är det inte semlor. Man kallar det bara det för att göra det lite fräckt. Jag tror att trenden kommer att finnas kvar i de större städerna och den är ju bra för vår bransch för vi syns. Men återköpen på udda semlor är inte så stora, du testar en gång sen köper du en vanlig igen, säger han.

Tvåan och trean i testet

På andra plats kommer Stålboms konditori i Falkenberg och på tredje Baka stenugnsbageri i Göteborg.

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00