Fria resor. Enligt Västtrafik följer man rekommendationerna från branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik vad gäller fria resor för nyanlända flyktingar. Foto: Mostphotos

Västtrafik drar tillbaka gratisresan för ukrainare

Fram till den 4 april kunde ukrainska flyktingar använda passet som färdbevis i Göteborgs kollektivtrafik. Nu vädjar volontärsföreningen HUG om att återinföra fria resor, men Västtrafik hänvisar till likabehandling för alla resenärer.

  • Publicerad 09:00, 30 apr 2022

Detta är otroligt viktigt för att kunna komma in i systemet och påbörja ett liv i ett nytt land.

I ett öppet brev till Västtrafik vädjar den ideella föreningen HUG (Help Ukraines Gothenburg), som har sitt säte i Högsbo, om att återinföra fria resor med kollektivtrafiken för ukrainska flyktingar.

Fram till den 4 april erbjöds flyktingar från Ukraina resor med passet som färdbevis, men nu får man endast hjälp med transport till Migrationsverket och därifrån till en tillfällig hemkommun.

Förutom att bistår med kläder, mat och annat som behövs arrangerar HUG även aktiviteter och kurser i bland annat cv-skrivning samt jobbmässor.

I skrivelsen till Västtrafik lyfter de vikten av att som nyanländ utan en ekonomi kunna ta sig runt i staden.

Lika för alla

Enligt Västtrafik var det i samband med att Migrationsverkets mottagande kom igång som passen slutade gälla som färdbevis.

"Nu har vi landat i en mer långsiktigt hållbar lösning där flyktingar, oavsett från varifrån de kommer, får en giltig biljett i samband med mottagandet, en lösning som innebär att vi behandlar alla resenärer och flyktingar lika och att alla som reser har en giltig biljett", skriver Frida Antonsson, kommunikatör på Västtrafik i ett mail.

– Det är viktigt för oss att behandla alla lika och vi har gjort det vi kan.

Viktigt för integrationen

Katja Blank på HUG anser att alla oavsett nationalitet som flyr kriget eller andra katastrofer bör ha möjlighet till integration och kunna röra sig fritt med kollektivtrafik utan kostnad.

– Detta är otroligt viktigt för att kunna komma in i systemet och påbörja ett liv i ett nytt land. Detta bör gälla i hela Sverige om inte i hela världen .

Vi är GBG