EN MILJON. Konkurrensverket tar nu ärendet till domstol och yrkar att Västtrafik döms att betala en miljon kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. Foto: Leif Ingvarson

Västtrafik erkänner upphandlingsmissen

Västtrafik har gjort en otillåten direktupphandling. Det menar Konkurrensverket som nu tar ärendet till domstol när Västtrafik riskerar böter på en miljon kronor.

  • Publicerad 13:49, 5 nov 2019

Ärendet rör ett ramavtal Västtrafik upprättade 2008. Avtalet gällde konsulttjänster inom organisation och it. Avtalet gick ut 2012, men 2018 förlängde Västtrafik ett antal av avtalen, något som egentligen gjorde ha upphandlats på nytt.

– Direktupphandling som inte föregås av annonsering är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna. Det gäller att ha kontroll på sina avtal, så att man inte använder dem i strid med regelverket, säger Rikard Jermsten, generaldirektör vid Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Västtrafiks vice vd Roger Vahnberg är medvetna om att de har brustit.

– Det är inte så mycket att säga. Det är otillåten direktupphandling på det sätt man beskriver, ett ramavtal som har förlängts.

Varför blev det så här?

– Vår avsikt har varit att upphandla men vi har inte mäktat med att göra det. Vi har haft en mängd andra upphandlingar och tvingats prioritera. Då tvingades vi förlänga ramavtalen.

Hur ska ni göra för att det inte ska hända igen?

– Parallellt har vi jobbat med ett nytt sätt att upphandla konsulter. Vi har en lösning på gång, säger Roger Vahnberg.

Allt började med ett tips till Konkurrensverket. Efter att ha granskat ärendet beslutade dem att ta det vidare till Förvaltningsrätten. Konkurrensverket yrkar på att domstolen dömer Västtrafik att betala en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.

Så blir Västtrafiks nya biljettsortiment

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57