Vädervarning. Västtrafik höjer beredskapen vid risk för snö. Foto: TOMMY ALVÉN

Västtrafik höjer beredskapen efter snövarningen

Vinterns första snökaos nalkas i Göteborg. SMHI har utfärdat en varning för snöfall och varnar för störningar i trafiken. Västtrafik är beredda och har höjt beredskapen i kollektivtrafiken inför ovädret.

  • Publicerad 15:30, 29 nov 2021

Snösmocka på väg mot Göteborg

– Får vi en vädervarning försöker vi ha beredskap i gång. Det sker i en nära dialog med kommunen, Trafikverket och buss- och spårvagnsbolagen, säger Sara Ihrlund, enhetschef, Västtrafik.

Ansvaret för snö- och halkbekämpning på vägarna står kommunen och Trafikverket för. Vid kraftiga snöfall prioriteras huvudleder och kollektivtrafiken.

Föråkare och trafikledare

Åtgärder som trafikbolagen kan göra är exempelvis att skicka ut föråkare för att kontrollera framkomligheten innan en buss eller spårvagn börjar köra sin rutt.

Västtrafiks egna trafikledare är också ute och kör i större omfattning.

– De är våra ögon som rör sig i områden där det kan uppstå problem och rapporterar till vår störningshantering. Där arbetar de med att sätta in ersättningstrafik och göra förändringar och omläggningar vid behov, säger Sara Ihrlund.
Hon menar att Västtrafik alltid följer trafiksituationen löpande för att se vilka åtgärders som krävs. Den senaste informationen till kunderna läggs ut på bolagets digitala plattformar.

– Som resenär är det alltid bra att vara ute i god tid och söka sin resa i To Go-appen eller på Västtrafiks hemsida.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21