DYRARE KOLLEKTIVTRAFIK. För dig med månadskort höjs priset med 15 kronor på söndag. Foto: Mostphotos

Västtrafik höjer biljettpriserna

På söndag blir det dyrare att åka kollektivt. Västtrafik höjer sina biljettpriser med i genomsnitt 2,5 procent. En enkelresa i Göteborg kommer nu kosta 30 kronor.

  • Publicerad 07:00, 6 jan 2018

– Vi måste höja priserna för att klara av höjda kostnader för kollektivtrafiken, både nya fordon och för personal, säger Mette Ramquist, Västtrafiks presschef. Dessutom vill vi förbättra kollektivtrafiken, för befintliga kunder men också för att locka nya.

I genomsnitt blir Västtrafiks biljetter 2,5 procent dyrare. Priset på en enkelbiljett höjs från 29 till 30 kronor för vuxna. Använder du kontoladdning eller To Go-appen höjs priset en krona till 27 kronor. På ett månadskort höjs priset med 2,5 procent, från 610 till 625 kronor.

Mest höjs priserna på de korta periodkorten på mellan ett och tre dygn; den typ av biljett som turister ofta använder. Från och med söndag kostar en dygnsbiljett i Göteborg 95 kronor för vuxna. Däremot kommer det inte längre att kosta något att ta med sig cykeln på resan.

Tätare turer

För de ökade kostnaderna får göteborgarna tätare turer, cykelparkeringar och nya resecentrum i Angered och på Åkareplatsen. Bland annat. I Göteborg började man i början av december förra året med tätare turer på spårvagnslinjerna 7 och 11 och på busslinjerna 25, 50 och 60. Dessutom sattes en ny färjelinje mellan Stenpiren och Södra skärgården in.

– Vårt mål är att det görs 380 miljoner resor med Västtrafik år 2025, säger Mette Ramquist. Vi är på god väg att nå målet, under 2016 gjordes 303 miljoner resor och resandet ökade kraftigt även under 2017. Men för att nå målet måste vi varje år öka antalet resenärer och då behövs bland annat tätare turer.

Halva priset

Det är politikerna i Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd som har beslutat om höjda biljettpriser i kollektivtrafiken. Liksom i resten av Sverige har regionen valt en modell där resenärerna betalar ungefär halva priset och Mette Ramquist tror inte att de nya, höjda, priserna kommer att påverka det kollektiva resandet negativt.

– Vår ambition är alltid att resandet ska öka, säger hon. Genom kundundersökningar vet vi att punktlighet och turtäthet viktigare än priset. Dessutom ska man komma ihåg att det är mer prisvärt att åka kollektivt än att ta bilen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG