Foto: Tommy Alvén

Västtrafik skrotar munskydd och selfiepinne

Västtrafiks biljettkontrollanter kommer varken använda munskydd eller selfiepinne i kontrollerna framöver. Efter tester och i dialog med resenärerna väljer man andra tillvägagångssätt för att minska smittspridningen.

  • Publicerad 13:16, 21 okt 2020

Efter att Västtrafiks kontrollanter fokuserat på att skapa trygghet och motverka trängsel under pandemin ändrar de nu fokus till att kontrollera biljetter igen.

– Sedan kan man tänka sig situationer där man behöver skifta tillbaka igen. Det är inte hugget i sten för all framtid, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Har ni sett ett ökat fuskåkande?

– Det är svårt att veta eftersom vi inte gjort några mätningar under hela den här perioden. Det finns tecken på att fler låter bli att betala, men det är viktigt att säga att de allra flesta betalar för sig.

För att biljettkontrollerna nu ska kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt har nya arbetssätt testats under de senaste fyra veckorna. Metoder som munskydd, handsprit och kontroll med selfiepinne togs fram i dialog med Västra Götalands smittskyddsläkare.

Kontrollanternas nya grepp – selfiepinne

Nu är testet avslutat och de nya rutinerna är på plats. Men det blir inga mer munskydd eller selfiepinnar.

– När det gäller selfiesticks har vi kommit fram till att det går att hålla avstånd ändå genom att sträcka ut armen så man inte kommer för nära. Varken kunderna eller vi uppfattade att selfiesticks gjort så stor skillnad, säger Maria Björner Brauer och fortsätter:

– När det gäller munskydd finns det för det första ingen rekommendation om att det ska användas. När vi har testat nu har vi märkt att kommunikationen i stället har blivit svårare. Man vill gå närmare för man inte hör vilket kan ge motsatt effekt. Vi har frågat våra kunder och det visade sig att munskydden inte skapade någon ökad trygghet.

I de nya rutinerna finns också med att hålla mötena med resenären så korta som möjligt och vara extra noga med handhygien. Om fordonet är väldigt fullt kommer inte kontroller genomföras ombord.

Just nu arbetar omkring 80 personer med Västtrafiks biljettkontroller. Under hösten ska de bli cirka 100.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12