Foto: Tommy Alvén

Västtrafik skrotar munskydd och selfiepinne

Västtrafiks biljettkontrollanter kommer varken använda munskydd eller selfiepinne i kontrollerna framöver. Efter tester och i dialog med resenärerna väljer man andra tillvägagångssätt för att minska smittspridningen.

  • Publicerad 13:16, 21 okt 2020

Efter att Västtrafiks kontrollanter fokuserat på att skapa trygghet och motverka trängsel under pandemin ändrar de nu fokus till att kontrollera biljetter igen.

– Sedan kan man tänka sig situationer där man behöver skifta tillbaka igen. Det är inte hugget i sten för all framtid, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Har ni sett ett ökat fuskåkande?

– Det är svårt att veta eftersom vi inte gjort några mätningar under hela den här perioden. Det finns tecken på att fler låter bli att betala, men det är viktigt att säga att de allra flesta betalar för sig.

För att biljettkontrollerna nu ska kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt har nya arbetssätt testats under de senaste fyra veckorna. Metoder som munskydd, handsprit och kontroll med selfiepinne togs fram i dialog med Västra Götalands smittskyddsläkare.

Kontrollanternas nya grepp – selfiepinne

Nu är testet avslutat och de nya rutinerna är på plats. Men det blir inga mer munskydd eller selfiepinnar.

– När det gäller selfiesticks har vi kommit fram till att det går att hålla avstånd ändå genom att sträcka ut armen så man inte kommer för nära. Varken kunderna eller vi uppfattade att selfiesticks gjort så stor skillnad, säger Maria Björner Brauer och fortsätter:

– När det gäller munskydd finns det för det första ingen rekommendation om att det ska användas. När vi har testat nu har vi märkt att kommunikationen i stället har blivit svårare. Man vill gå närmare för man inte hör vilket kan ge motsatt effekt. Vi har frågat våra kunder och det visade sig att munskydden inte skapade någon ökad trygghet.

I de nya rutinerna finns också med att hålla mötena med resenären så korta som möjligt och vara extra noga med handhygien. Om fordonet är väldigt fullt kommer inte kontroller genomföras ombord.

Just nu arbetar omkring 80 personer med Västtrafiks biljettkontroller. Under hösten ska de bli cirka 100.

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40