Dubbelt så många. Nu intensifieras biljettkontrollerna. Foto: Tommy Alvén

Västtrafiks offensiv: Fler kontrollanter än någonsin

Antalet biljettkontrollanter har mer än fördubblats under året. Västtrafiks plan är att ha 120 kontrollanter i tjänst. Det är fler än någonsin tidigare.

  • Publicerad 15:31, 10 dec 2020

Många förare har efterfrågat fler biljettkontroller.

Maria Björner Brauer, marknadschef på Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson

Västtrafik är inte riktigt i mål. Fortfarande annonserar Securitas, som utför biljettkontroller på uppdrag av Västtrafik, efter nya medarbetare. I platsannonsen utlovas ett utvecklande jobb med möjlighet att "konkret göra skillnad för människor och samhället".

– Just nu är omkring 110 biljettkontrollanter utbildade och klara, men det är inte tillräckligt. Annonsen är ett led i ett fullfölja vår plan, säger Maria Björner Brauer, marknadschef på Västtrafik.

Satsningen som påbörjades i januari innebär totalt 120 biljettkontrollanter totalt. Det är mer än dubbelt så många som under förra året. Anledningen är att Västtrafik har sett ett ökat behov av kontroller, även ute i regionen.

– Många förare har efterfrågat fler biljettkontroller, något som vi önskar svara upp mot, säger Maria Björner Brauer.

Vanligtvis kontrollerar bussföraren i regionen resenärernas biljetter vid ombordstigning, vilket håller fuskåkandet i schack. Men eftersom framdörrarna numera stängda på grund av smittrisken, har det blivit svårare för förarna att ha koll på vilka som betalar för sig.

– Nu kommer en del av de nya biljettkontrollanterna att tjänstgöra utanför Göteborg, säger Maria Björner Brauer.

Under våren och sommaren hade biljettkontrollanterna lite annorlunda uppgifter än vanligt. Bland annat genomfördes kontroller vid på- och avstigning istället för ombord på spårvagnar och bussar. Om förändringen gjorde att fuskåkandet ökade, kan däremot inte Maria Björner Brauer svara på.

– Men det är väl inte orimligt. Vi vet inte hur många som inte betalar för sig, eftersom det inte finns något bra sätt att mäta, säger hon.

Så här mycket kostar det i tilläggsavgift

Om du saknar giltig biljett under en biljettkontroll:

Ungdomar 15-17 år: 750 kronor.

Vuxna över 18 år: 1 500 kronor.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20