Dubbelt så många. Nu intensifieras biljettkontrollerna. Foto: Tommy Alvén

Västtrafiks offensiv: Fler kontrollanter än någonsin

Antalet biljettkontrollanter har mer än fördubblats under året. Västtrafiks plan är att ha 120 kontrollanter i tjänst. Det är fler än någonsin tidigare.

  • Publicerad 15:31, 10 dec 2020

Många förare har efterfrågat fler biljettkontroller.

Maria Björner Brauer, marknadschef på Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson

Västtrafik är inte riktigt i mål. Fortfarande annonserar Securitas, som utför biljettkontroller på uppdrag av Västtrafik, efter nya medarbetare. I platsannonsen utlovas ett utvecklande jobb med möjlighet att "konkret göra skillnad för människor och samhället".

– Just nu är omkring 110 biljettkontrollanter utbildade och klara, men det är inte tillräckligt. Annonsen är ett led i ett fullfölja vår plan, säger Maria Björner Brauer, marknadschef på Västtrafik.

Satsningen som påbörjades i januari innebär totalt 120 biljettkontrollanter totalt. Det är mer än dubbelt så många som under förra året. Anledningen är att Västtrafik har sett ett ökat behov av kontroller, även ute i regionen.

– Många förare har efterfrågat fler biljettkontroller, något som vi önskar svara upp mot, säger Maria Björner Brauer.

Vanligtvis kontrollerar bussföraren i regionen resenärernas biljetter vid ombordstigning, vilket håller fuskåkandet i schack. Men eftersom framdörrarna numera stängda på grund av smittrisken, har det blivit svårare för förarna att ha koll på vilka som betalar för sig.

– Nu kommer en del av de nya biljettkontrollanterna att tjänstgöra utanför Göteborg, säger Maria Björner Brauer.

Under våren och sommaren hade biljettkontrollanterna lite annorlunda uppgifter än vanligt. Bland annat genomfördes kontroller vid på- och avstigning istället för ombord på spårvagnar och bussar. Om förändringen gjorde att fuskåkandet ökade, kan däremot inte Maria Björner Brauer svara på.

– Men det är väl inte orimligt. Vi vet inte hur många som inte betalar för sig, eftersom det inte finns något bra sätt att mäta, säger hon.

Så här mycket kostar det i tilläggsavgift

Om du saknar giltig biljett under en biljettkontroll:

Ungdomar 15-17 år: 750 kronor.

Vuxna över 18 år: 1 500 kronor.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00