TILLS VIDARE. Rekommendationen att koka vattnet gäller till vidare. Foto: Mostphotos

Vattenchefen: "Provresultat tidigast i morgon"

Boende i Majorna, Kungsladugård, Sandarna och på Stigberget uppmanas att koka sitt vatten efter ett allvarligt magsjukeutbrott. I morgon, onsdag, kommer de senaste provsvaren på om vattnet är boven i dramat.

  • Publicerad 14:15, 18 jun 2019

Foto: Göteborgs Stad

Totalt har ett 20-tal personer i och runt Majorna insjuknat i allvarlig magsjuka. Därför har kommunen gått ut med en rekommendation om att boende i Majorna, Kungsladugård, Sandarna och på Stigberget ska koka sitt dricksvatten.

Kommunens uppmaning: Koka vattnet

– Jag vill understryka att inget i nuläget tyder på att det är vattnet. Men vi kan inte utesluta det. Scenariot är så att man uppgett att man blivit dålig efter att ha druckit vatten, säger Tommy Ekblad, enhetschef ledningsnät vatten drift.

Om det är vattnet – vad kan ha hänt?

– Det kan ha varit ledningsarbete som påverkat. Problemet kommer med största sannolikhet inte från våra verk.

Är Majornas ledningar extra utsatta?

– Göteborg som stad är extra utsatt med alla omläggningar som görs i stan. Och så kommer det se ut den närmsta tiden, säger Tommy Ekblad.

Hur gamla är rören?

– Det är lite olika, men omkring 70 år gamla. De ska klara åtminstone 100 år innan de behöver bytas ut så det är inte det som är problemet.

När vet ni mer?

– I morgon tidigast. Då får vi resultaten från de senaste proverna

Kan rekommendationen utvidgas till fler områden?

– Så kan det bli om vi ser att sjukanmälningar kommer från fler delar av staden. Vi följer upp provtagningen efter att vi först de första analysresultaten. Om de visar på en avvikelse gör vi en mycket mer omfattande undersökning, säger Tommy Ekblad.

När du måste koka dricksvattnet

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderar din kommun att vattnet ska kokas innan det kan drickas eller användas i matlagning.

Detta ska du göra när din kommun rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att

blanda saft eller andra drycker med vatten brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar göra is skölja frukt och grönsaker som inte kokas borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till att

tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta tvätta händer och ansikte duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet diska för hand, låt disken torka innan den används tvätta kläder städa och rengöra ytor vattna blommor spola toaletten.

OBSERVERA: Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.

Källa: Livsmedelsverket

Visa merVisa mindre