Vattendragen i Billdal får sig en omgång

Nästa söndag är det dags för en riktig genomkörare av Haga å. Då ska Fiskevårdsnätverket vandra från Bärnarps till Bolsheden – längs med vattendragen – för att rensa bort skräp som ligger i vägen inför leksäsongen.

  • Publicerad 14:00, 28 sep 2014

Man ser sällan Billdal från det här hållet. Om det inte vore för bilarnas sus på 158:an så skulle man kunna tro att man var djupare in i skogen. Du vet ju att Västkusten är starkt förknippat med fisk, skaldjur och givetvis fiske. Men visste du att det är absolut förbud att fiska i vattendragen? Fiskevårdsnätverket Göteborg har den senaste tiden hållit till i vattendragen omkring Billdal, och många undrar vad det är de håller på med.
– Vi får alltid massvis med frågor när vi håller på, och flera tror att vi håller på med någonting olagligt. Som när vi skulle lägga ut småsten till nya lekplatser i Haga å så var det många som ringde till miljökontoret och anmälde nedskräpning, eftersom det stod stora vita säckar med tolv ton grus längs med vattendraget, säger Magnus Pålsson, en av de engagerade i nätverket.

Tre kilometer in
Det är fullt pådrag för nätverket just nu, snart kommer fiskarna från havet upp i åarna för att leka och gräva ner sin rom. Vi står bara ett stenkast från Bolshedens industriområde, och hela vägen hit upp går fisken.
– Vi är 2850 meter från havet, men det hindrar inte havsöringen. Och de största fiskarna tar sig ännu längre upp i ån, säger Magnus Pålsson.
När fisken kommer hit i oktober eller november står vattnet högre än det gör idag. Honan lägger sig på sidan och gräver 20-25 centimeter ner i gruset för att lägga sin rom. Sen kommer hanarna och gör sin grej, och i april kläcks rommen.
– Där kan du se årets yngel, säger Patrik Ohlsson och pekar mot en tiocentimeters fisk i Haga å.

Den fete hägern
– Här finns fisk upp till 70 centimeter, säger Patrik Ohlsson.
– Ja, trekilos fiskar har vi stött på flera gånger, säger Stefan Lang.
– Vi har ett bra bestånd, det kan man se på den häger som bor här. Han är så fet att han knappt kan flyga, och han flyttar inte hem till Afrika över vintern utan stannar här. Om det beror på att han inte orkar eller för att här finns så gott om fisk låter jag vara osagt, skrattar Magnus Pålsson.
Han, Patrik Ohlsson och Stefan Lang tillhör team syd och fokuserar på vattendragen i Askim och Billdal. Nästa helg är det dags för ytterligare insatser.
– Vi möts klockan 10 vid Bärnarps i Billdal och vandrar längs med vattendraget hit till Bolsheden ungefär. Det är tre kilometer och tar cirka sex timmar, säger Stefan Lang.

Ideellt arbete
Då ska gruppen rensa skräp i och runt Haga å och se till att det inte finns några vandringshinder, samlingar av pinnar, träd och annat bröte i vattendraget, inför att fisken kommer om ett par månader.
– Vi vill få upp yngelantalet för havs- och bäcköring här, och det får man genom att göra det lättare för fisken att ta sig upp i ån, säger Stefan Lang.
Den tid som Fiskevårdsnätverkets medlemmar lägger ner på vattendragen i området sker helt ideellt. Pengar till redskap och maskiner har de fått från Sportfiskarna genom projektet ”Ge fan i våra vatten”.
– Vi vill att Göteborg uppnår ett gott öringsbestånd och att Göteborg lever upp till de vattenkrav som finns och ställs på kommunen. Och det gör vi genom att ha koll på vattendragen. Det är här fiskarna växer upp, säger Patrik Ohlsson.

Relaterad information

MER OM  Nätverket


Fiskevårdsnätverket Göteborg bildades 2010 och består idag av ett 40-tal ideellt engagerade fiskevårdare som arbetar med havsöringsförande bäckar i Göteborgsregionen.
Utrivning av vandringshinder, trädplantering, vassröjning, utplacering av lekgrus och ståndstenar, elfisken samt översyn av kulvertar är en stor del av verksamheten.

Nästa aktivitet är söndagen den 5 oktober klockan 10.00. Samling vid Bärnarps konditori i Billdal.
Alla intresserade är välkomna att hjälpa till. Ha med dig en termos med varm dryck och ta på dig höga stövlar, handskar och ett leende. Gå med i facebookgruppen Fiskevårdsnätverket Göteborg för att få mer information.


PROJEKTET
Ge fan i våra vatten ...
... uppmärksammar hur illa ställt det är med miljön i många svenska vatten. Projektet startades av en grupp rockmusiker tillsammans med Sportfiskarna. Överskottet från skivförsäljningar och försäljning av Ge fan i våra vatten-produkter går till miljö- och fiskevårdsprojekt. Mer än en miljon kronor har redan samlats in.
Fiskevårdsnätverket Göteborg får pengar från Ge fan i våra vatten för att finansiera inköp av redskap och material till sitt arbete.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00