Växthuset växer och fimpar åldergränsen

I över tio år har seniorer hållit flåset uppe i Växthuset i Gothia arena. Nu invigs helt nya träningslokaler bakom Kulturhuset i Frölunda dit också yngre personer med funktionshinder är välkomna.

  • Publicerad 07:15, 8 okt 2017

Vi ska kunna ha ett spinningpass för två personer om det skulle behövas.

På onsdagar efter lunch är det gruppgympa för seniorer i Växthusets nya lokaler på Valthornsgatan i Frölunda. Balans, koordination, styrka och så kaffe förstås.

– Det sociala är minst lika viktigt, säger Emma  Lyrebäck äldrekonsult, som håller i dagens träningspass tillsammans med kollegan Laine Henriksson.

Skippar åldersgränsen

När Växthuset låg i Gothia Arena fungerade det som ett rehabiliteringscenter för pensionärer. Nya Växthuset erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Funktionsnedsättning ska vara det gemensamma hindret för att nå det ordinarie träningsutbudet.

– Vi började prata om varför vi egentligen skulle ha en 65-plusgräns när så många, oavsett ålder, behöver friskvård och hälsofrämjande aktiviteter, säger Robert Hjerdt, som är utvecklingsledare inom bland annat funktionshinder i Askim-Frölunda-Högsbo.

En språngbräda

Nya Växthuset är ett samarbete mellan stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg.

– Tanken är att vi ska vara en språngbräda och ge stöd om de sedan vill och kan gå vidare till ett ordinarie gym. Men vi ska också finnas för dem som inte vill eller har möjlighet att träna på andra ställen, säger Robert Hjerdt.

Tillgänglighetsanpassat

Växthuset har ett brett hälsofokus. Det finns både gym, träningslokaler och grupprum för samtal, föreläsningar eller yoga. Allt är tillgänglighetsanpassat, inte bara för fysiska funktionshinder.

– Ett vanligt gym eller en träningslokal kan vara skrämmande och utestängande, inte bara tillgänglighetsmässigt utan också psykiskt. Här ska alla kunna känna sig välkomna. Vi ska kunna ha ett spinningpass för två personer om det skulle behövas. Det kan normalt inte det ordinarie utbudet erbjuda, säger Robert Hjerdt.

Stor ohälsa

Varför behövs Växthuset?

– Bland annat Folkhälsomyndighetens rapporter visar att många personer med funktionshinder har onödig ohälsa, både psykiskt och fysiskt. En anledning till det är att träningsvärlden kan vara utestängande och inte passa alla, säger Robert Hjerdt.

Hittills är det mest kommunens olika verksamheter som bokat lokalerna och har med sig sin egen personal. Redan nu är pass med fallförebyggande träning, spinning, yoga och mattcurling inbokade. Men tanken är att också lokala föreningar ska kunna hyra Växthuset.

Sökes: Fler herrar

På onsdagarna fortsätter gruppträningen med seniorer. Det finns plats för fler.

– Framförallt för herrar. Vi når inte riktigt ut till dem vilket är synd. Om de bara kommer hit en gång så är jag säker på att de skulle vilja komma tillbaka, säger äldrekonsulten Laine Henriksson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG