Vem var skeppsbyggare Chapman?

Tanken med gatunamn är att hålla historien levande och väcka intresse för det förflutna. Men det krävs bestående insatser för att få gator och platser uppkallade efter sig. Av män och kvinnor och en häst.

  • Publicerad 15:44, 8 mar 2010

Koopmansgatan, 1783
Gatans namn fastställdes redan 1783, fastställdes med den sträckningen vi har idag 1905. Hur gatan har fått sitt namn är inte helt självklart, dock har säkerligen någon med namnet Koopman eller Coopman bott eller ägt fastighet vid gatan. Möjligen kan det ha varit riksdagsmannen Peter Coopman, som sägs varit ägare av en tobaksplantage längs gatan.
En del av den äldre Koopmansgatan har numera gått upp i Kaptensgatan, och 1905 fick en annan del namnet Oljekvarnsgatan.

Chapmansgatan, 1875
Gatunamnet uppfattas vanligen som givet efter den svenske viceamiralen och sin tids främste skeppsbyggare, Fredrik Henrik af Chapman (1721- 1808). Chapman var en man som gjorde skeppsbyggnad till en vetenskap, hans metoder har figurerat som föregångare för modern skeppsprovning. Fredrik Henrik af Chapman invaldes 1767 som ledamot av den Kungliga Vetenskapsakademien.
Inte nog med att en gata uppkallats efter honom, även ett gymnasium i Karlskrona, af Chapmansgymnasiet, också fartyget, mer känt som vandrarhem och landmärke af Chapman, döpts efter den store skeppsbyggaren. 

Stjernsköldsgatan, 1918
Gatan är uppkallad efter Nils Stjernsköld. Han var kommendant på Älvsborgs slott när Göteborg grundlades och var högsta ledare för de första grundläggningsarbetena i staden. 

Mors Backe, 1992
Har uppkallats efter minnet av ”Mor”, Maria Ulrika Martinson (1867- 1960). Martinson arbetade som föreståndare på Ekedalens barnhem i Majorna, under åren 1900- 1933, där hon blev kallade ”Mor” av alla barnen. 1993 lämnade en kommunfullmäktigeledamot in en motion om att ändra gatunamnet Mors Backe till Mor Marias Backe, motionen gick dock inte i genom.

Kjellmansgatan, 1879
Uppkallade till minne av JJ Kjällman efter hans död 1857, också kallad Vattenkjällman. Han bodde i en av gränderna på Stigbergsåsen, men ligger numera begravd på Maria Bergskyrkogård. Enligt andra uppgifter ska gatan fått sitt namn av C L Kjällman, som ägde ett av de mer betydande husen på gatan.

Rangströmsliden, 1870
Till minne av J Rangström, farfars bror till tonsättaren och dirigenten Ture Rangström. J Rangström drev handel och värdshusrörelse i fastigheten Mars i början av 1800- talet.

Nordenskiöldsgatan, 1894

Gatan har blivit en hedersbevisning åt vetenskapsmannen och forskningsresande mannen Adolf Erik Nordenskiöld, 1832- 1901. Det var också han som fann Nordostpassagen under sin forskningsresa med skeppet Vega 1878- 1880. Nordenskiöld var vid ett flertal tillfällen ledamot i Sveriges riksdag, där han främst engagerade sig i frågor angående forskning och högre utbildning.

Bergvallstrappor, 1932
Till minne av tullförvaltaren Johan Bergvall

Oscar Fredriks kyrkogata, 1972
Gatan har fått namnet efter dess läge vid Oscar Fredriks Kyrka, som i sin tur fått sitt namn efter Konung Oscar II efter det att Konungen besökt kyrkan 1898 och skrivits sitt namn i dess gästbok.

Andréegatan, 1930
Uppkallade efter ingenjören, fysikern och nordpolsfararen S A Andrée, 1854- 1897. Inför Vetenskapsakademien framlade Andrée år 1895, sin plan om att med hjälp av en styrd ballong bege sig ut på en forskningsfärd till Nordpolen. Expeditionen blev av men på grund av skadade släplinor kunde man ej styra skeppet, vilket slutade olyckligt för passagerarna. När namnet på gatan föreslogs framgick det att expeditionen som ägde rum 1897 avgick från Masthuggskajen och att samma område väntades anvisat som tilläggsplats vid fartygets återkomst.

Tyck till! Vad vill du veta om din stadsdel?

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57