Beda Hallberg. Foto: Foto: Wikimedia Commons

Verklighetens Beda är värd att minnas

Maj månad är i mitt tycke årets bästa månad. Vintern har, som man sjunger i slutet av april, rasat ut men sommarens brutala värme har ännu inte riktigt trängt sig på.

  • Publicerad 17:15, 25 maj 2019

Även om det under årets maj kommit några bakslag med kalla morgnar så är det ändå en underbart vacker månad i Göteborg med rosa körsbärsträd vid Järntorget, grönskande träd i Slottsskogen och blommor av alla de slag i Botaniska trädgården.

Maj och blommor leder såklart tanken till majblomman som faktiskt har sitt ursprung just i Göteborg. Det var i Göteborg som den första majblomman såldes 1907 och det finns en enskild kvinna som ligger bakom – Beda Hallberg.

Beda är ett namn som i den göteborgska folkhumorn har levt vidare som fru till, den kanske mer kände, Osborn (vän till Kal och hans Ada). Verklighetens Beda Hallberg föddes 1869 i Onsala men arbetade från slutet av 1800-talet med fattigvård i Göteborg. Där kom hon i nära kontakt med ett av tidens stora problemen – lungsjukdomen tuberkulos.

Vid sekelskiftet 1900 stod tuberkulos för en fjärdedel av alla dödsfall i Göteborg. Tuberkulos är idag sällsynt i Sverige, men även en bra bit in på 1900-talet var det den näst vanligaste dödsorsaken och den drabbade främst fattiga. Och det var just de tuberkulossjuka som Beda Hallberg ville hjälpa.

När hon 1907 kom på idén att sälja majblommor i syfte att få in pengar för att hjälpa sjuka var möjligheten att som fattig få vård extremt begränsad.

Dels var samhällets resurser mer ojämnt fördelade än idag och dels så fanns det nästan ingen allmän sjukvård. Rika människor skulle hjälpa fattiga om de kände för det.

Den första majblomman var blå med guld i mitten och såldes i stan för 10 öre styck. Många hade varit skeptiska till idén, men det blev en succé. Över 139 000 majblommor såldes, och detta i en stad med runt 150 000 invånare. Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning skrev 1907 “Affärsmannen, tjänstemannen, arbetaren, gubben och barnet, konduktören i spårvagnen, polisen, kajåkaren, kusken – alla bär blomman och känner i luften att alla äro glada över att få vara med.”

Succén med majblomman gjorde Beda Hallberg till en kändis, inte bara i Göteborg utan i hela Sverige. Som första kvinna nominerades hon till stadsfullmäktigevalet i Göteborg 1912 och som andra kvinna tilldelades hon 1938 statspension av Sveriges riksdag.

Beda Hallberg dog, 76 år gammal, den 9 maj 1945 men hennes skapelse med majblomman levde och lever fortfarande vidare. Sedan en tid tillbaka är det barnfattigdom som Majblommans riksförbund riktar in sig på, vilket är nog så betydelsefullt i dagens Göteborg.

För tyvärr är Göteborg en av de kommuner i Sverige som har störst barnfattigdom (17 procent av barnen lever i ekonomiskt utsatta hushåll).

Vi är GBG

    Vi är GBG