I Sverige finns cirka 100 000 veteraner och bara i Göteborgsområdet omkring 15 000 Foto: Mostphotos

Veteraner hyllas med parad i centrala Göteborg

I dag, 29 maj, uppmärksammas Veterandagen med en parad och ceremoni i centrala Göteborg. – Det blir mycket större i år än förra året, säger Christine Lindeberg, planeringsledare Göteborgs Stad.

  • Publicerad 14:03, 29 maj 2019

I Göteborgsområdet bor omkring 15 000 veteraner. Det handlar om både militärer, poliser, kustbevakare, räddningstjänstpersonal och sjukvårdspersonal som har varit utsända av svenska staten i olika insatser i världen.

Här får krigens berättelser ta plats

Sedan 2011 har Veterandagen fått en statsceremoniell status och sedan förra året är det är en officiell flaggdag.

Veterandagen i Göteborg uppmärksammas med en parad från Gustaf Adolfs torg till Bältespännarparken där det blir ceremoni, tal, musik tyst minut och kransnedläggning.

– Det blir mycket större i år än förra året. Vi räknar med mellan 500 och 1000 personer, säger Christine Lindeberg, planeringsledare Göteborgs Stad.

Hur ser programmet ut i år?

– Det blir parad och ceremoni. Efter det har vi ett familjeprogram med bland annat hemvärnets musikkår, en barnkör från Brunnsbo musikklasser och flera veteranföreningar.

Göteborg har i många år saknar en samlingsplats för att hedra och minnas veteraner. Men i november förra året togs beslutet om ett veteranmonument i stan efter en donation av stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond som avsätter 800 000 kronor.

Beslutet: Göteborg får ett veteranmonument

– Det arbetet har precis påbörjats. Flera förvaltningar jobbar med frågan och först ska man titta på en lämplig plats. Det ska vara en plats som ska passa både en ensam person, eller ett litet sällskap, och upp emot 1000 personer. Det är mycket att tänka på

När kan Göteborgs veteranmonument vara på plats?

– Det går inte att säga. Det beror på var det hamnar någonstans. Om det ska byggas in på en plats där man ändå ska bygga något annat eller om det ska ligga på en plats som är tillgänglig redan i dag. Men själva processen tar nog upp emot två år, säger Christine Lindeberg.

Program för firandet av Veterandagen

15:45 Paraden lämnar Gustav Adolfs torg
16:05 Ceremoni Bältespännarparken
16:35 Göteborgs Hemvärnsmusikkår spelar, sång av Flottans Män, intervjuer med veteraner, Ballongprinsessan presenterar sina konster 
19:00 Slut