Foto: Elisabeth Alvenby

"Vi gör det för att vi har passionen"

Hon har sopat läktaren efter herrarnas matcher. Till bortamatcherna har hon med sig matlåda. På dagarna pluggar hon till läkare. Göteborg HC:s 20 åriga back Matilda Rantanen ger en inblick i livet som damelitspelare i ishockey.

  • Publicerad 06:00, 8 mar 2017

Matilda Rantanen stod på skridskor som treåring. Det var först på hockeygymnasiet i Leksand som hon för första gången spelade i ett damlag. Men hon släppte inte killhockeyn helt. Hon dubblerade och spelade med ett J16 lag.  

– Det kan vara tufft att vara ensam tjej med 25 killar. Men det är nyttigt mentalt, säger hon.

Två korsbandsskador höll henne borta från matchspel under tre säsonger i högstadiet. Nu 20 år gammal känner sig Matilda bättre än någonsin. Inför säsongen lockades hon ner till Göteborg.

– Föreningen hade ett tydligt mål med SDHL i sikte. Det var en utmaning som jag gillade. Att jag kom in på läkarprogrammet här är naturligtvis också en anledning, säger hon.

Läkarprogrammet ja. Vid sidan av extrajobb och fyra timmar hockey varje dag läser Matilda till läkare. Hon älskar celler och barn.

– Kombinationen hade varit jätteintressant att arbeta med, barncancerläkare till exempel. Men det finns så otroligt mycket som är spännande. Vi får se. Det är först om sju år jag måste bestämma mig.

Tid för studierna hittar Matilda på spårvägsresorna mellan studentlägenheten i Johanneberg och Angered arena sex dagar i veckan. Bussresorna till bortamatcher är också bra pluggtid.

– Man får vara effektiv. Nu under kvalserien har vi till exempel en bussresa till Umeå. Det är 15 timmar när man annars bara hade suttit och tittat ut genom fönstret.

Studier på en av det tuffaste utbildningarna, hockey på elitnivå och extrajobb. Hur hinner du med?

– Det är klart det är tufft. Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Men hockeyn är det jag brinner för och läkare är min framtid. Hockeyn är inte gratis så jag behöver extrajobbet.

Matilda har med sig matlåda till bortamatcherna som hon värmer i bussens micro. Hon betalar medlemsavgift och hälften av utrustningen. Men trots Göteborg HC:s anstränga ekonomi ser hon fördelarna med att spela i en klubb där tjejerna prioriteras.

I en annan elitklubb hon spelat i sopade damerna läktarna efter herrarnas matcher. I en klubb hade J18 och J20 hade tre omklädningsrum. Damerna fick tömma omklädningsrummet efter varje träning.

– Jag och många andra tjejer väljer att slå det åt sidan. Herrarna kan få ha sina flygplan och 25 klubbor per säsong. Vi gör det för att vi har passionen. Annars hade vi aldrig hållit på.

Varför tror du tjejer och killar prioriteras så olika?

– Ekonomi så klart. Föreningarna tjänar inte samma publikintäkter och sponsoravtal på damerna som herrarna. Men jag förstår inte varför ett damlag med OS-stjärnor i truppen ska behöva köpa sina egna skridskor medan herrjuniorerna får allt gratis och till och med hjälp med lägenhet.

Att vinna kvalet men behöva tacka nej till SDHL av ekonomiska skäl tror Matilda skulle drabba klubben hårt.  

Läs mer om GHC:s ekonomiska kamp

– Går vi inte upp av sportsliga skäl så är det klart vi knyter näven och försöker nästa år. Om ekonomin sätter stopp tror jag många väljer att gå till andra klubbar, i SDHL.

Varför behöver Göteborg ett lag i SDHL?

– Då kommer fler proffsspelare. Talangerna stannar. Fler unga tjejer börjar spela. Sporten utvecklas. Media rapporterar mer. Publiken kommer och sporten blir mer jämställd. Det är självklart att Göteborg som Sveriges näst största stad behöver ett SDHL-lag, säger Matilda Rantanen.

Matilda Rantanen back i ishockeylaget Göteborg HC, på spårvagnen med sina kursböcker. Foto: Elisabeth Alvenby

Foto: Elisabeth Alvenby

Fakta

Ålder: 20 år
Bor: Studentlägenhet i Johanneberg med katten Kiwi
Moderklubb: Falu IF
Position: Back
Klubbfattning: Right
I GHC sedan: 2016
Tidigare klubbar: Falu IF, Leksand, Modo, Sundsvall

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11