VD. Valet startades av Björn och Riitta Brobeck 1988. För fem år sedan tog Marie Gefvert över vd-posten efter sin mamma, Monica Gefvert. Foto: Helené Furness

"Vi har ett samhälle som är beroendeframkallande"

Sveriges äldsta öppenvård firar 30 år och behovet har bara ökat. – Vi har ett samhälle som är beroendeframkallande, säger Marie Gefvert, vd på Valet.

  • Publicerad 05:30, 31 okt 2018

Ett beroende kan vara många saker och det är inte alltid det syns. Flera av de mer osynliga fallen hamnar i Valets lokaler på Första Långgatan.

– Det kan vara alltifrån alkohol till sex och socker. Oftast är det arbetsgivare som skickar hit dem. Men det kan också vara privatpersoner som känner att de inte får hjälp på andra ställen. Det här är ofta socialt fungerade personer, som du och jag, säger Marie Gefvert vd, på Valet.

Läs också: Kartlagt: Amfetaminet störst – men minskar

Läs också: Så jobbar staden mot knarket

Valet är Sveriges äldsta öppenvård. I 30 år har de hjälpt personer med missbruksproblematik och deras anhöriga.

– Det känns fantastiskt att ha kunnat hjälpa mer än ett par tusen personer i behandlingen och med alla anhöriga som vi har hjälp så blir det många tusen personer på dessa 30 år. Det är så klart det allra viktigaste och samtidigt det roligaste, att se en person få ett helt nytt värdefullt liv igen. Det finns inget som slår den känslan, säger Marie Gefvert.

När verksamheten startade 1988 bestod den i stort sätt bara av stöd till alkoholberoende, och klienterna var främst medelålders män. Numera är samhället annorlunda, likaså synen på beroende.

På Valet erbjuds behandlingar och kurser för flera olika beroendesjukdomar, men även sådana som ännu inte klassats som sjukdomar.

– Det är positivt att vi har fått sjukdomsdiagnos på flera utlopp, ex alkohol, droger, läkemedel, spel. Men vi vill ha fler! Framförallt när det gäller socker som är en stor del av de klienter som kommer till oss, säger Marie Gefvert.

Hur ser behovet ut i Göteborg?

– Behovet ökar hela tiden. Vi har ett samhälle som är beroendeframkallande. Det kan vara sex, shopping, spel eller internet. Det behövs mycket fler insatser än vad som finns och ofta är det svårt att få hjälp, säger Marie Gefvert.

Den 8 november firar ni 30 år – hur uppmärksammar ni det?

– Vi har försökt bjuda in alla dem som satt sin fot här. Det blir lite mat, musik och mingel. Jag ser fram emot att fira vårt 30-årsjubileum med klienter, kollegor, anhöriga, tidigare anställda och uppdragsgivare, säger Marie Gefvert.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG