Peter Strand, VD Victoria park Foto: André de Loisted

"Vi jobbar utefter vad kunderna vill ha"

Hyresgäster i Rannebergen har uttryckt oro över att Victoria park kan ta över 289 kommunala lägenheter. ­­­­­­­­­­­­Nu svarar företagets VD, Peter Strand, på kritiken.

  • Publicerad 10:50, 31 okt 2017

I torsdags röstade Framtidskoncernen igenom att man vill sälja 289 lägenheter i Rannebergen till den privata fastighetsägaren Victoria park. Det handlar om en bytesaffär där allmännyttan vill få loss mark till bostadsbygge. Företaget äger redan idag bestånd i Lövgärdet och där har kritiken från hyresgästerna varit skarp. Det handlar bland annat om kraftigt höjda hyror till följd av standardhöjande renoveringar och bristfälliga åtgärder.

Carl-Johan Bergström, biträdande förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige, menar att företaget är vinstmaximerande och han ifrågasätter deras långsiktiga arbete.

– Företagets agerande är inte fastighetsekonomiskt försvarbart utan handlar om att göra standardhöjande åtgärder för att kunna höja hyran.

Victoria parks VD, Peter Strand, menar att detta inte stämmer och säger att man gör de renoveringar som krävs för att husen ska bli tekniskt hållbara.

– Husen är 50 år gamla och för att kunna förlänga livslängden på de bestånd vi äger måste vi göra renoveringar. Standardhöjande åtgärder görs i enlighet med vad kunderna efterfrågar.

Renoverar tomma lägenheter

Enligt honom utförs de mer omfattande renoveringarna så fort en lägenhet blir tom, innan den hyrs ut till en ny hyresgäst.

– Vi ser vad de nya kunderna efterfrågar och gör då liknande även i nästa lägenhet som blir tom.

Innebär inte detta att hyrorna hela tiden trissas upp?

– Det innebär ingen hyreshöjning för de som redan hyr och den som kommer ny känner ju till hyresnivån. Uppgraderingar sker enbart i samband med in- och utflyttning och det är ingen som tvingas flytta.

Innebär det att det det ständigt pågår renoveringar i husen?

– Nej, det är väldigt få lägenheter i samma kvarter som görs samtidigt.

Hyresgäster i Lövgärdet har klagat över bristfälliga renoveringar, vad har du att säga om det?

– Så ska det självklart inte vara, då ser vi till att ta det med entreprenören som vi anlitat.

Vad vill du säga till hyresgäster i Rannebergen som är oroliga för att få er som fastighetsägare?

– Jag kan inte kommentera en affär som inte är gjord.

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20