Foto: Mostphotos

Vid varning för brandrök - så gör du med ventilationen

Under söndagens brand på Hisingen uppmanades närboende att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Dörrar och fönster är oftast lätta stänga. Men att dra igen ventilationen är inte lika självklart.

  • Publicerad 13:59, 30 jul 2018

Vid allvarliga händelser, som exempelvis söndagens brand på Hisingen, går ett VMA-larm (Viktigt meddelande till allmänheten) som uppmanar boende i närområdet att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventiler.

Läs också: Industribrand på Hisingen - boende fick evakueras

Att gå in och stänga dörrar och fönster är ofta inga problem men när det gäller ventilationen skiljer det sig mycket beroende på var du bor. Om du bor i ett hus ansvarar du oftast själv för att stänga ventilationen. Men om du bor i lägenhet så kan fastighetsägaren i vissa fall stänga ventilationen centralt.

– Det ser väldigt olika ut i olika hus beroende på om det exempelvis är fläktar eller självdragshus. Vissa hus är uppkopplade centralt, vissa inte. Man får ta reda på vad som gäller i sitt hus, säger Robert Jademyr, säkerhetschef vid Familjebostäder.

Hur fungerar det om huset är uppkopplat?

– Då finns det personer som har behörighet att stänga ventilationen i hela huset. Systemen skiljer sig åt i olika hus, säger Robert Jademyr.

När ett VMA-larm skickas ut till boende i ett visst område är det inte alltid fastighetsägaren informeras direkt.

– Därför är det bra om man själv kontaktar sin fastighetsägare och informerar. Om det är något som kan stängas centralt så är det ju bra om fastighetsägaren får veta det så snabbt som möjligt, säger Robert Jademyr.

Finns det något man kan göra själv?

– Ja, det viktiga är att följa informationen, stäng dörrar och fönster och dra igen alla ventiler där man har inluften. Inluften tas alltid från ventiler som brukar sitta vid fönster eller i väggen. Om det inte går att stänga kan man täta med en handduk eller något liknande tills man får ny information om exempelvis en evakuering, säger Robert Jademyr.

Vid VMA-larm

Du kan få VMA i flera olika kanaler:
Via radio och TV.
Från Krisinformation.se via webb, app och i sociala medier
Som notis i Sveriges Radios app SR Play

I vissa fall används även: 
Varning genom ett talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
Via sms till din mobil om den är registrerad i det drabbade området, eller om den används i närheten.
Utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik.

Om du hör ljudsignalen ska du:
Gå inomhus
Stänga fönster, dörrar och ventilation
Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra. Sveriges Radio är beredskapskanal med uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser. 

Du kan också följa Krisinformation.se via webb, app eller i sociala medier eller SVT för mer information. Utomhussignalen ska alltid följas av ett meddelande i ovan nämnda kanaler.

Utomhusvarningssystemet kan också användas för beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig.

Källa: MSB

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG